COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Judecătoria de la Moscova a înapoiat cererea de arestare în absență a lui Plahotniuc

Judecătoria de la Moscova a înapoiat cererea de arestare în absență a lui Plahotniuc

Judecătoria Tverskaia din Moscova a înapoiat anchetatorului cererea de arestare în absență a fostului șef al Partidului Democrat din Moldova, oligarhul Vladimir Plahotniuc, în cazul traficului de droguri, a anunțat RIA Novosti.

"Instanța a decis: petiția anchetei ar trebui să fie înapoiată anchetatorului fără a fi luată în considerare", a anunțat decizia judecătorul Stanislav Minin, menționînd că o decizie privind petiția de acest gen în absența inculpatului este luată dacă acesta din urmă este dat în căutare internațională ca parte a cauzei penale.

În cadrul ședinței, anchetatorul a anunțat că Plahotniuc se află în căutare internațională, însă, după cum a menționat avocatul oligarhului Daria Konstantinova, Interpol a refuzat să-l includă pe fostul șef al PD pe lista persoanelor date în căutare internațională din cauza principiilor de neutralitate.


„Urmărirea oligarhului, potrivit poliției internaționale, este de natură politică și are legătură cu disputa dintre actualul președinte al Moldovei, Igor Dodon și însuși Plahotniuc”, a explicat apărătorul.

De asemenea, Konstantinova a adăugat că ancheta nu are dovezi privind implicarea lui Plahotniuc în vreo infracțiune, urmărirea penală a fost inițiată doar din cauza declarațiilor unor martori anonimi.

Mai devreme, vineri, instanța a admis solicitarea anchetei privind adoptarea în absență a unor măsuri preventive sub formă de arestare preventivă a lui Constantin Țuțu, sportiv profesionist și persoana de încredere al lui Plahotniuc. Ancheta consideră că el a controlat activitatea sindicatului traficului de droguri la îndrumările oligarhului, Țuțu a fost dat în căutare internațională.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, nu mai tîrziu de 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii sindicatului transnațional de trafic de droguri care transmporta hașiș din Africa de Nord și Spania în Rusia și țările CSI. În total, el este acuzat de 28 de episoade de contrabandă și vînzare ilegală de substanțe narcotice în proporții deosebit de mari.

Plahotniuc este fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova, care deține, printre altele, cetățenia rusă. În noiembrie 2017, Judecătoria Basmannîi din Moscova a emis mandat de arest în absență și l-a pus pe lista persoanelor date în căutare internațională într-un dosar de tentativă de omor. În februarie, Ministerul Afacerilor Interne din Rusia a anunțat că poliția a oprit activitatea grupării criminale internaționale, care în 2013-2014 a scos peste 37 de miliarde de ruble din Rusiei.

Potrivit anchetei, organizatorii grupării criminale au fost Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenie rusă. Acesta din urmă a fost, de asemenea, arestat în absență de o instanță rusească. Ministrul Afacerilor Interne al Moldovei, Andrei Năstase, a anunțat anterior că și în patria sa omul de afaceri are deschis un dosar penal pe numele său. Potrivit presei locale, Plahotniuc se ascunde de justiție în Statele Unite, iar Năstase a cerut ajutorul FBI în căutarea sa.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load