Expert: Inactivitatea în rîndul tinerilor este extrem de mare

Expert: Inactivitatea în rîndul tinerilor este extrem de mare

Inactivitatea în rîndul tinerilor este văzută ca un fenomen mai grav decît șomajul, afirmă Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului „Promovarea ocupării tinerilor” din cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), notează Noi.md.


Potrivit expertei, din rata tinerilor inactivi, peste 70 la sută sînt femei care au responsabilități de îngrijire a copiilor sau a altor membri ai familiilor și sînt beneficiare de remitențe. O altă categorie, 35 la sută, din cei inactivi sînt în așteptarea momentului de a pleca din țară, iar alte 20 la sută sînt persoane cu dizabilități.


”Din păcate, inactivitatea în rîndul tinerilor este extrem de mare. Conform datelor unei analize efectuate de Organizația Internațională a Muncii (OIM), în 2016 mai mult de 50 la sută din tineri erau inactivi. Deci, inactivitatea este văzută ca un fenomen mai grav decît șomajul, pentru că acești tineri inactivi sînt în afara oricărui sistem de educație, de instruire sau în afara pieței muncii, sînt tinerii care sînt foarte greu de a fi identificați”, explică Violeta Vrabie într-un interviu pentru Europa Liberă.


Pentru a soluționa această problemă, opinează specialista, autoritățile ar trebui să poată citi mai bine piața muncii, misiune care nu este ușoară.


„În primul rînd, trebuie să identifici actorii, trebuie să identifici datele statistice care reprezintă și ele o problemă, pentru că acum avem doar date dezagregate la nivel de regiuni de dezvoltare și este destul de complicat să estimezi situația de la Cahul în comparație cu situația de la Ștefan Vodă, de exemplu. În final, aceasta va aduce un beneficiu comun tuturor, nu doar comunității, dar și instituției care participă la acest tip de parteneriat”, relatează Violeta Vrabie.


Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul IV al anului 2018, ponderea tinerilor care nu sînt antrenați nici în procesul de educație, nici în ocupare  a constituit 27,1% din numărul total de tineri cu vîrsta cuprinsă între 15 și 29 ani.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load