Detalii cu privire la inițiativa PPEM privind examenul de bacalaureat

Detalii cu privire la inițiativa PPEM privind examenul de bacalaureat

Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat din primele două încercări îl vor putea susține repetat de încă două ori, fără să fie nevoiți să aștepte un an, informează Noi.md.


Deputații Partidului Popular European au prezentat astăzi detalii cu privire la inițiativa de modificare a Codului educației, în ceea ce privește organizarea sesiunii de bacalaureat. Astfel, vor fi introduse două sesiuni suplimentare pe parcursul unui an, pe lîngă cele două existente în prezent, una toamna și alta primăvara, a comunicat astăzi Valeriu Ghilețchi. Potrivit lui, termenul de un an prevăzut în prezent pentru susținerea repetată e examenului este complet nejustificat.


„Mulți tineri pleacă peste hotare în acest răstimp, mulți renunță și nu ar fi corect ca, după ce 12 ani ai studiat la liceu, să nu mai absolvești. Considerăm necesar să le oferim tinerilor șanse mai mari pentru viitor, să meargă la studii. Deseori sînt motive absolut obiective pentru care un absolvent de liceu nu poate susține examenul”, a relatat Ghilețchi.


Tinerii vor trebui să achite o taxă care va acoperi costurile organizării sesiunii suplimentare. Suma exactă urmează a fi stabilită de Ministerul Educației.


Mihaela Spătaru, membră a Grupului PPE, menționează că acest proiect de lege are drept scop eliminarea barierelor birocratice în procesul de susținere a bacalaureatului și de admitere la universități.


„Tinerilor care nu promovează acest examen de bacalaureat nu le sînt oferite soluții. În 2017 vorbim de 5853 de tineri care fie au picat bacul, fie din diverse motive nu s-au prezentat la acest examen. Cred că este important și noi ne dorim să asigurăm și tinerilor care nu dau sau nu se pot prezenta la examenul de bacalaureat posibilitatea de a urma cariera profesională pe care și-o doresc”, a declarat Mihaela Spătaru.


Deputații din Grupul PPEM au mai specificat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va fi responsabil de organizarea și stabilirea taxelor de înscriere la sesiunile repetate de bacalaureat în funcție de costurile aferente de organizare.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load