TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum va fi vremea în Moldova de Crăciun şi în următoarele zile

Cum va fi vremea în Moldova de Crăciun şi în următoarele zile

Frig, cer variabil, cu ninsori slabe pe întreg teritoriul ţării - acestea sînt pronosticurile meteorologilor pentru zilele următoare, cînd creştinii de rit vechi vor sărbători Crăciunul.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în zilele de 7-8 ianuarie, în ţară se aşteaptă temperaturi de minus 3-plus 3 grade Celsius ziua, şi pînă la 10 grade de ger, noaptea. Conform prognozelor SHS, colindătorii nu vor avea nevoie de sanie, în lipsa precipitaţiilor necesare pentru aceasta, or, în perioada de referinţă, în toate regiunile ţării se aşteaptă doar ninsori slabe, de scurtă durată, transmite Noi.md cu referire la Moldpres.


La sfîrşitul săptămînii vremea se va încălzi cu cîteva grade, în special în centrul şi sudul ţării, iar pe teritorii extinse se aşteaptă lapoviţă.

Deocamdată, avem parte de o iarnă blîndă, însă care nu este tocmai benefică pentru agricultură. Specialiştii susţin că în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, iar în anii cu asemenea iarnă pentru culturile ce iernează sînt periculoase moinele. Acestea sînt fenomene frecvente pe teritoriul ţării. Cele mai periculoase sînt moinele cu temperatură medie zilnică de +5°C şi mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Conform specialiştilor, în R. Moldova numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie 12-18.

Pînă pe data de 9 ianuarie rămîne în vigoare avertizarea hidrologică, emisă de Centrul Hidrologic al SHS, referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice.

Potrivit hidrologilor, “ca urmare a răcirii vremii, în perioada 2-9 ianuarie, pe rîurile mici, cursurile de apă și bazinele acvatice din ţară vor apărea formaţiuni de gheaţă - gheaţă la mal şi năboi, iar pe alocuri se va forma podul de gheață”. Gheața va fi subțire, ieșirea pe ea va prezenta pericol, or, în acest context salvatorii atenţionează populaţia, mai ales pescarii amatori, să nu se aventureze încă să încerce pescuitul de iarnă. De asemenea, să fie atenţi părinţii şi să le interzică minorilor jocuri în preajma surselor acvatice.

Meteorologia populară are propriile semne ale vremii, adunate în urma observaţiilor seculare ale strămoşilor noştri. Astfel, dacă cineva îşi aminteşte cum a fost începutul lui noiembrie, să ştie că un început de Brumar ploios înseamnă că perioada dintre Crăciun şi Bobotează va fi geroasă. Dacă sînt nori de Crăciun, vara va fi îmbelşugată. Totodată, ianuarie cald nu e semn de an mănos. Ianuarie uscat și geros aduce Faur (februarie) umed. Cînd cîinii latră la lună, urmează ger mare.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load