COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum va fi împărţit focul haric și sfinţită pasca în acest an

Cum va fi împărţit focul haric și sfinţită pasca în acest an

Conform deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 09.04.2020, slujba la Învierea Domnului se va săvîrși respectînd cerințele Comisiei pentru Situații Excepționale, scrie publika.

Sfînta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești.

Credincioşii mireni sînt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă, avînd posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfînt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau transmisă online pe rețele de socializare.


Fiecare parohie va coordona împreună cu administrația publică locală și inspectoratul de poliție din teritoriu modalitatea preluării Focului Sfînt și binecuvîntarea prinoaselor din noaptea Învierii.

În acest sens, vă sugerăm cîteva modalități în dependență de specificul fiecărei parohii:

  • Dacă localitatea este compactă și numără cîteva zeci de familii, slujitorii se pot deplasa pe la fiecare gospodărie;
  • Altă modalitate ar fi binecuvîntarea în curtea bisericii, respectîndu-se toate normele de rigoare (să se intre cîte trei persoane, să fie respectată distanța socială, fiecare creștin să poarte masca de protecție și să îmbrace mănuși igienice).
  • Persoanele în etate să evite ieșirea din casă. Vecinii, rudele sau voluntarii din parohie le-ar putea oferi credincioşilor vîrstnici şi bolnavi cele sfințite în noaptea Învierii Domnului, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

Vă îndemnăm să respectăm recomandările prevăzute în timpul stării de urgență, să-i încurajăm pe cei păstoriți și să le transmitem bucuria Învierii Domnului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load