TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Construcția ilegală din comuna Ivancea va fi oprită (DOC)

Construcția ilegală din comuna Ivancea va fi oprită (DOC)

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a dispus înreruperea construcției sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate în zona de protecție a rîului Moța, comuna Ivancea, notează Noi.md.


Ministerul a dat mai multe indicații obligatorii în acest sens primarului comunei Ivancea, Oleg Gașper, după ce un grup de locuitori a semnalat că o asemenea construcție în zonă va provoca o catastrofă ecologică.


Ministerul a cerut autorităților publice centrale să se conformeze legislației de mediu în vigoare și să respecte normele sanitar-epidemiologice.


„În urma controlului efectuat de Inspecția pentru Protecția Mediului Orhei, s-a constatat că terenul pe care se efectuează lucrările de amenajare a platformei pentru construcția sistemului de canalizare nu corespunde codului cadastral stipulat în decizia Primăriei comunei Ivancea”, se arată în răspunsul semnat de secretarul de stat la Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu.


În acest sens, ministerul de resort a dispus următoarele: respectarea avizului expertizei ecologice de stat și a legislației de mediu; modificarea schemei de amplasare a obiectului; respectare zonei de protecție sanitară pentru sistemul de canalizare.


Ecologiștii au semnalat anterior că exista risc sporit de poluare a rîurilor și iazurilor din regiune, în condițiile în care proiectul prevedea construcția stațiilor de tratare la o distanță de aproximativ 350-400 de metri de iazul Topolinoe, la mai puțin de 100 de metri de sat și la mai puțin de 20 de metri de rîul Moţa.


Anterior, echipa candidatului PSRM la funcția de primar al comunei Ivancea, Liliana Dolghieru a atras atenția asupra pericolului construcției în zonă a sistemului de canalizare. Potrivit candidatului PSRM, la funcția de consilier, Victor Morahovschi, un scop aparte al programului electoral al Lilianei Dolghieru este dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă, canalizare și gazificare a întregii comune.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load