Consilieri municipali comentează interimatul funcției de primar

Consilieri municipali comentează interimatul funcției de primar

Consilierii municipali au păreri împărțite dacă trebuie sau nu Consiliul municipal Chișinău să numească un primar general interimar, în condițiile demisiei anunțate de către liberalul Dorin Chirtoacă.

Solicitat de IPN, Vitalie Mucan, secretarul fracțiunii PSRM, a spus că a fost convocată ședința fracțiunii, la care va fi consultată opinia juriștilor la acest subiect.

Potrivit lui Veaceslav Bulat, consilier al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”, Legea privind administrația publică locală spune că, odată cu demisia primarului, survine o situație nouă la nivelul conducerii municipiului, iar mandatul primarului interimar, Silvia Radu, probabil că ar trebui reconfirmat de către CMC. Pe de altă parte, această procedură nu este stabilită și de Legea privind statutul municipiului Chișinău.

„Legea privind statutul municipiului Chișinău are caracter de lege specială. Legea administrației publice locale ar trebui să prevaleze. În cazul acesta, cel care a emis aceste două acte ar trebui să dea și interpretarea. Parlamentul să spună ce lege are întîietate. În acest caz, și Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat ar trebui să dea un verdict, cum este corect de procedat. O solicitare în acest sens poate să o facă CMC, fracțiunile din CMC”, a spus Veaceslav Bulat.

Consilierul Partidului Comuniștilor în CMC, Vasili Chirtoca, crede că actualul primar interimar, Silvia Radu, poate să-și exercite mandatul pînă la alegerile noi, dar așteaptă și părerea juriștilor formațiunii. „Noi l-am avut viceprimar pe Nistor Grozavu, care îndeplinea funcțiile primarului. El i-a delegat atribuțiile Silviei Radu. Totul prin lege s-a făcut”, a menționat Vasili Chirtoca.

Consilierul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Ilian Caşu, a amintit că Silvia Radu se află la conducerea Primăriei în baza unei dispoziții semnate de către Nistor Grozavu, care, la rîndul său, a fost numit temporar în funcție, pînă la o decizie finală a instanței de judecată sau pînă la consumarea mandatului lui Dorin Chirtoacă. Odată cu demisia lui Dorin Chirtoacă, aflarea Silviei Radu acum la conducerea Primăriei municipiului Chișinău este ilegală.

„În acest context, sau Nistor Grozavu trebuie să emită o altă dispoziție, pentru că la moment tot ce semnează Silvia Radu, toate deciziile pe care le ia, sînt ilegale, din momentul în care deja oficial Dorin Chirtoacă și-a depus demisia, iar mandatul lui s-a consumat. Ori urmează, în opinia mea, să se convoace Consiliul municipal și să numească din rîndul consilierilor sau din afară un primar interimar care să exercită funcțiile pînă la alegeri”, a spus Ilian Caşu.

Potrivit lui Adrian Culai, consilier al Partidului Liberal Democrat, conform Legii privind statutul municipiului Chișinău, viceprimarii numesc primarul interimar, iar Consiliul municipal nu are nicio atribuție. Municipalitatea are acum trei viceprimari. Dacă doi din ei refuză să exercite interimatul, al treilea poate exercita interimatul fără nicio problemă.

Liviu Oboroc, consilier ales pe listele Partidului Democrat, afirmă că juriștii instituțiilor de resort trebuie să expună soluția în situația creată, iar CMC să se conformeze. „În cadrul Primăriei există Direcția juridică, este şi Comisia Electorală Centrală (CEC). La nivel de CMC deja s-au inițiat discuții în acest sens. Va fi o adresare din partea CMC către instituțiile abilitate, să se facă claritate”, a spus Liviu Oboroc.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a declarat luni seara, 19 februarie, la o emisiune TV, că în situația actuală, cînd Dorin Chirtoacă a renunțat la mandatul de primar, Consiliul municipal Chișinău trebuie să se întrunească și să numească un primar interimar pînă la alegerile anticipate locale. Valeriu Munteanu susține că, dacă Nistor Grozavu mai semnează o dispoziție de numire a primarului interimar, aceasta va fi la fel de penală ca și cea pe care a semnat-o în luna noiembrie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load