COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Chicu face lumină în statistica infectărilor cu Covid-19 în R.Moldova

Chicu face lumină în statistica infectărilor cu Covid-19 în R.Moldova

R.Moldova se poziționează aproximativ la mijlocul clasamentului mondial al ratei mortalității provocate de coronavirus.

Astfel, în țara noastră se înregistrează 60 de decese la un milion de cetățeni, în România - 57, iar cea mai mare rată a deceselor este în Belgia - 781.

Informații actualizate în acest sens au fost prezentate astăzi de premierul Ion Chicu.

De asemenea, rata fatalității, care presupune procentul deceselor la 100 de cazuri confirmate, plasează R.Moldova printre țările cu cele mai puține decese. Rata deceselor constituie 3,5% la 100 de cazuri confirmate. În România de exemplu această rată constituie 7 la sută, a remarcat Chicu.


Șeful executivului a vorbit și despre cazurile de îmbolnăvire a personalului medical, menționînd că nici la acest capitol R.Moldova nu stă cel mai prost, fiind la mijlocul topului.

„Aici a fost important pentru unii să lovească, să arate cît de degradantă este situația. În Moldova, spre deosebire de multe state, statistica pentru peronalul medical include toți angajații instituțiilor medicale – inclusiv șoferi de ambulanțe, paznici, bucătari, etc. Noi nu am făcut, ca alte state, o statistică diferențiată”, a spus el.

În total s-au înregistrat 1344 cazuri de infectare în rîndul lucrătorilor medicali.Astfel, rata îmbolnăvirilor în rîndul personalului medical este 19,6% în R.Moldova, media globală fiind de 17%. În România acest indicator constituie 14,6%; Spania – 19%; Italia – 11%.

„După aceste cifre puteți faceți comparație. Da, spitalele noastre nu au fost dotate. Echipamentul din spitalele noastre nu a corespuns situațiai epidemiei. Din păcate, la sfîrșitul lunii ianuarie am aflat cu stupoare că nu avem în stocuri medicamente, la centrul de achiziții în sănătate aveam un funcționar care timp de 6 luni a blocat achizițiile, a trebuit să-l «decapităm», să relansăm achizițiile. Cifrele privind infectarea pesonalul medical arată că R.Moldova este la mijlocul clasamentului”, a spus Chicu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load