TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cazul moldovenilor care riscă să rămînă fără copii, în Franța

Cazul moldovenilor care riscă să rămînă fără copii, în Franța

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, prin ambasada Republicii Moldova la Paris, acordă o atenţie prioritară cazului familiei Zubcov, ai cărei copii au fost preluaţi de către autorităţile franceze.

La data de 30 septembrie 2019, Ambasada Republicii Moldova la Paris a primit o solicitare de asistență din partea familiei Zubcov, în legătură cu preluarea forțată de către autoritățile franceze a celor doi copii minori și plasarea lor într-o instituție specializată.


În acest sens, în vederea protejării intereselor cetățenilor Republicii Moldova, Ambasada a întreprins de urgență demersurile de asistență consulară, solicitînd autorităților franceze elucidarea tuturor circumstanțelor şi temeiurilor legale.

Astfel, MAEIE informează că, în prezent, este în curs de desfășurare o anchetă a autorităților de la Paris care incriminează familia Zubcov de violență domestică împotriva copiilor. Menționăm că legislația franceză privind protecția copilului este una explicită și foarte strictă. Aceasta prevede că separarea minorului de familia naturală, fără consimțămîntul părinților, se face doar în cazul constatării unor abateri grave.

De asemenea, precizăm că există limite legale cu privire la implicarea, intervenția, dar şi confidențialitatea în anchetele aflate încă în desfășurare.

Subliniem în acest context interesul guvernului Republicii Moldova de a asigura și proteja interesele cetățenilor săi oriunde s-ar afla aceștia, dar și asupra obligativității respectării legilor din țările de reședință.

MAEIE și Ambasada Republicii Moldova de la Paris continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția situației și să întreprindă, în limita legii, acțiunile necesare ce se impun.

Anterior, președintele Igor Dodon a promis că se va implica activ în rezolvarea problemei și a declarat că va apela și la președintele Franței, Emmanuel Macron.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load