Candidaţii care se vor judecător sau procuror susțin examene

Candidaţii care se vor judecător sau procuror susțin examene

Institutul Național al Justiției a început examenele de absolvire pentru candidații la funcții de judecător și de procuror, care au urmat cursurile de formare inițială în perioada 2016-2018.


Potrivit Regulamentului privind formarea inițială și absolvire a candidaților la funcții de judecător și de procuror, examenele de absolvire se desfășoară în două etape: proba scrisă și proba orală.


Proba scrisă constă din elaborarea unor acte procedurale în baza soluționării unor cauze concrete. Astfel, viitorii judecători urmează să întocmească o hotărîre într-un dosar civil și o sentință într-un dosar penal, iar viitorii procurori – rechizitoriul și ordonanța de încetare/clasare a procesului penal în baza unor cauze reale.


Evaluarea stagiului de practică constituie a doua etapă a examenului de absolvire. Timp de 30 de săptămîni, audienții și-au dezvoltat abilități utile pentru viitorul lor profesional în cadrul instanțelor judecătorești, organelor procuraturii și de urmărire penală.


În data de 26 și 27 martie, cînd va avea loc proba orală, aceștia vor fi evaluați de către Comisia pentru examenele de absolvire conform criteriilor stabilite în Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea stagiului de practică al audienților INJ, care candidează la funcții de judecător și de procuror. La examenele de absolvire participă 20 de candidați la funcția de judecător și 25 de candidați la funcția de procuror.
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load