Cancerul este cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova

Cancerul este cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova

În Republica Moldova, 53 de mii de oameni sînt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer. Acum un an, la evidența medicilor erau cu cinci mii de pacienți cu acest diagnostic mai puțini. Anual peste șase mii de persoane mor în țară din cauza cancerului.

Datele sînt prezentate de către Centrul Național de Sănătate Publică în contextul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului, marcată la nivel global pe 4 februarie, transmite IPN.

Cancerul este cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova, după maladiile cardiovasculare, iar din 2012 se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer. Consumul excesiv de grăsimi, zahăr, sarea, consumul redus de fructe şi legume, abuzul de alcool, inactivitatea fizică – sînt cauza a peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, la sîn și de prostată.

Ținta Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 este reducerea cu 7% a mortalității premature prin cancer. Potrivit CNSP, mai mult de o treime dintre aceste decese pot fi prevenite dacă sînt depistate la timp.

La nivel global, peste 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer, dintre care 4 milioane sînt decese premature, la cetățeni cu vîrsta cuprinsă între 30 și 69 de ani. În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește pînă la peste 14 milioane pe an.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load