Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 510

ANSA avertizează: Culturile agricole, afectate de boli și dăunători

2 aug. 2019,, 16:40   Societate
2767 0

Vreamea caniculară și precipitațiile perioadice au afectat culturile agricole. Mai exact, s-au dezvoltat unele specii de boli şi dăunători, transmite Noi.md.

Preponderent în zona de sud a țării (Taraclia, Ceadîr Lunga, Comrat, Cimișlia, Cahul), a continuat atacul puternic de acarianul roșu comun la floarea soarelui și porumb.

Buha fructificațiilor a continuat să dăuneze culturilor solonacee, de porumb , floarea soarelui.

La fel, și păduchii au dăunat majoritatea culturilor cerealiere (porumbul), culturile tehnice (sfeclă de zahăr, floarea soarelui, tutun), culturile legumicole (tomate, ardei, castraveți, varză),culturile bostănoase, culturile leguminoase (tutun).

La porumb s-a semnalat dăunarea de larvele sfredelitorului porumbului în majoritatea raioanelor de nord și unele de centru, zborul adulților viermelui vestic al rădăcinilor de porumb. Continuă de asemenea dezvoltarea bolilor de tăciune.


La floarea soarelui a continuat dezvoltarea putregaiului alb, alternariozei, fomozei și fomopsisului la tulpină.

La sfecla de zahăr a continuat atacul de molia minieră din a II-a generație, infectarea plantelor de cercosporioză și făinare

La cultura de soie s-a semnalat zborul moliei (salcîmului) păstăilor de soia din generația a II-a, popularea cu tripși și acarieni, dar și manifestarea simptomelor de bacterioză (pe 568 ha din totalul de 1028 ha cercetate).

La culturile solonacee (cartof, vinete, tomate) a continuat dauna provocată de larvele din a II-a generație a gîndacului din Colorado, popularea cu dăunătorii sugători,dezvoltarea fitoftorozei, pătării negre bacteriene, macrosporiozei, septoriozei, virozelor.

La castraveți, pepenii verzi și galbeni a continuat atacul de tripși și acarieni, dezvoltarea bacteriozei și antracnozei.

A continuă popularea verzei cu purici din a II-a generație, musculița albă de seră și buha verzei din a II-a generație.

În livezile de semințoase au dăunat acarienii, moliile defoliatoare, păduchele din San Jose, moliile miniere din generația a II-a, a continuat zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor din generația a II-a, depunerea ouălor și eclozarea larvelor acestora.

În localități, fîșii forestiere și de-a lungul traseelor s-a semnalat zborul fluturilor omizii păroase a dudului din a II-a generație, și depunerea ouălor.

Totodată, a continuat dezvoltarea rapănului, făinării și arsurii bacteriene la măr și dezvoltarea rapănului în livezile de păr.

În livezile de piersic a continuat zborul fluturilor moliei orientale și moliei vărgate a fructelor din generația a II-a, cu depunerea ouălor și hrănirea larvelor în lăstarii tineri și fructe.

La prun, s-a înregistrat atacul provocat de viespea semințelor de prun.

La vișin și cireș s-a dezvoltat puternic cocomicoza, la prun - polistigmoza, iar la cais, prun și piersic - putregaiul fructelor.

La viţa de vie a continuat atacul acarienilo , zborul fluturilor moliilor verzi și brune a strugurilor din generația a II-a, depunerea ouălor și eclozarea larvelor.

Dintre boli, dezvoltare însemnată a primit putregaiului alb și cenușiu, antracnoza pe lăstari și struguri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?