ANSA: 11 focare active de pestă porcină africană. Unde se află

ANSA: 11 focare active de pestă porcină africană. Unde se află

La momentul actual, pe teritoriul republicii sînt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici.


Focarele menționate se află în:


Pe parcursul anului 2019 au mai fost înregistrate:

  • un focar la mistreți, localizat în fondul silvic Lipcani, Briceni, care a fost rezolvat și această zonă se va afla pe o perioadă de 24 de luni sub monitorizare;
  • un focar la porci domestici, în s. Bejghioz, Ceadîr –Lunga, care a fost eradicat cu succes pe datat de 16.05.2019.

De menționat că, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 12.08.2019, prezidată de Prim-ministrul Maia Sandu, a fost discutată problema evoluției PPA în republică, fiind aprobat un Plan al măsurilor pentru combaterea și prevenirea răspîndirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.


Proprietarii de porcine sînt îndemnați să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării  cadavrelor de porci domestici sau mistreți. Proprietarii de porci sînt îndemnați să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fînul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load