TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alocațiile sociale de stat ar putea crește semnificativ

Alocațiile sociale de stat ar putea crește semnificativ

Alocațiile sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vîrstnice ar putea crește cu 40 și, respectiv, 30 la sută. Un proiect de lege în acest sens se află pe masa de lucru a deputaților.

Potrivit unei inițiative legislative, semnată de un grup de parlamentari din fracțiunea PSRM, se propune majorarea cu 40 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități. Această modificare va asigura dublarea alocației sociale de stat pentru peste 12 mii de persoane cu dizabilități din țară.

De asemenea, deputații mai propun creșterea cu 30 la sută a alocației sociale de stat pentru persoanele vîrstnice. Conform propunerii respective, alocația socială pentru aproape 9 mii de persoane vîrstnice va constitui 50 la sută din mărimea pensiei minime pentru limita de vîrstă, stabilită anual de Guvern. În prezent, această alocație constituie 20 de procente din mărimea pensiei minime pentru limita de vîrstă.

Conform datelor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cuantumul alocațiilor sociale constituie pentru persoanele vîrstnice 215 lei, iar pentru persoanele cu dizabilități severe – 323 de lei, accentuate – 302 lei și medii – 215 lei.

”Prezentul proiect de lege va spori măsurile de protecție socială pentru aproape 21 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat pentru persoanele vîrstnice și pentru persoanele cu dizabilități”, spun autorii.

Conform calculelor estimative pentru punerea în aplicare a acestor modificări sînt necesare mijloace financiare anuale suplimentare în sumă de peste 78 de milioane de lei – în 2020; peste 81,6 milioane de lei – în 2021 și peste 85,7 milioane de lei – în 2022.

Alocațiile sociale de stat, conform cadrului normativ în vigoare, sînt finanțate din bugetul de stat.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load