COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A început Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

A început Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost inaugurată în seara zilei de 6 septembrie la Chișinău. Evenimentul a debutat cu opera „Norma” de Vincenzo Bellini în regia Rodicăi Picireanu, sub bagheta dirijorului Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului.

În rolurile principale - Norma și Pollione - au evoluat Diana Axenti, stabilită în Franța și, respectiv, Paul Gaugler din aceeași țară.

Prezentă la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a salutat publicul și a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestui proiect de excepție, care constituie unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova. Oficialul a subliniat importanța festivalului care vine nu doar să pună în valoare cele mai distinse capodopere clasice, dar și să aducă un omagiu sopranei Maria Bieșu, celei care prin neobișnuita eleganță a vocii a primit titlul binemeritat de Primadona Operei Naționale din R. Moldova.


Potrivit organizatorilor, programul festivalului cuprinde opt spectacole de o înaltă ținută artistică: patru opere (”Norma”, ”Bal Mascat”, ”Rigoletto” și ”Turandot”), trei balete (”Lacul Lebedelor”, ”Frumoasa din Pădurea Adormită” și ”Don Quijote”) și un concert de gală.

La ediția curentă participă soliști din mai multe țări, precum: Paul Gaugler (Franța), Hanna Litvinova, Radu Poklitaru și Elena Starodubtseva (Ucraina), Bulent Bezduz (Turcia), Marco Caria, Daniella Capiello și Raffaelle Abete (Italia), Nester Martorell (Spania), Natalia Muradîmova (Belarus), dirijorii: Alexei Baklan (Ucraina), Alexandru Samoilă (Turcia), Angelo Gabrieli (Italia), Veaceslav Cernuho-Volici (Ucraina), Anton Grishanin (Rusia), coregraful Ada Simone Totaro (Italia) și regizorul Andreea Battistini (Italia). Alături de ei, vor evolua artiștii Operei Naționale: Valeriu Cojocaru, Tatiana Busuioc, Petru Racoviță, Lilia Salomei, Viorel Zgardan, Iurie Maimescu, Lilia Istrati, Iurie Gasca ș.a.

Astăzi, la 18.30, pe scena festivalului va fi prezentat spectacolul ”Lacul lebedelor” de Piotr Ceaikovski. Dirijor - Alexei Baklan (Ucriania). Invitați: Adiarys Almeida și Taras Domitro (SUA) și Okawa Kaya (Japonia).

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” se desfășoară în perioada 6-15 septembrie și va culmina cu un concert de gală cu participarea artiștilor invitați Natalia Muradîmova, Nester Martorell, Diana Axenti, Florin Guzga, Sorin Lupu și a soliștilor Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Bugetul festivalului constituie peste două milioane de lei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load