Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

The Washington Post: Moldova are șansa să-și purifice sistemul politic

13 iun. 2019,, 10:20   Politică
3570 1

Moldova are acum o șansă slabă de a-și curăța sistemul politic, dar are nevoie de mai mult sprijin decît ceea ce a primit pînă acum de la guvernele occidentale, inclusiv din partea administrației Trump, scrie The Washington Post.

Moldova a fost descrisă de publicația americană ca o mică fostă republică sovietică din Europa de Est, cu un sistem politic decăzut, în contextul unei lupte politice îndelungate între fracțiuni cu orientări politice diferite: unele cu o tendință clară de integrare în Uniunea Europeană, altele, către o aliniere cu Rusia.

Republica Moldova ar putea susține un val încurajator împotriva corupției, scrie The Washington Post, amintind despre cazul fostului premier al României, Liviu Dragnea, condamnat pentru acte de corupție, dar și despre cazul Slovaciei, unde după luni de proteste împotriva corupției, a fost ales un președinte reformist, în luna martie.

Administrația Trump nu ar trebui să fie păcălită de strategia D-lui Plahotniuc, care intenționează să convingă Washingtonul că partidul său este pro-occidental, se atenționează în editorial.

Pînă în prezent, Departamentul de Stat a luat o poziție rezervată față de criza din Republica Moldova, cerînd respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare, în timp ce state importante din Uniunea Europeană, precum Marea Britanie, Franța și Germania, au salutat clar noua coaliție anticorupție. Statele Unite ar trebui să li se alăture.


Criza politică actuală din țara noastră este discutată pe larg în mass media internațională importantă, precum The New York Times, care a atras atenția asupra efectelor „dăunătoare pe care le poate avea un oligarh asupra statului”, și Euronews, care a scris despre „temerile că o criză politică de lungă durată ar putea rezulta în proteste violente”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?