X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Subiectele cheie din cadrul întrevederii dintre Dodon și Kozak

3 iun. 2019,, 15:58   Politică
2076 2

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și vicepremierul rus Dmitri Kozak au avut o întrevedere la Chișinău în această după-amiază.

Reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru Moldova a sosit în țara noastră la invitația șefului statului. În urma dialogului, participanții au avut un briefing comun pentru presă.

După cum a spus Igor Dodon, convorbirea s-a concentrat pe trei aspecte de bază: comerțul, migranții și cooperarea dintre Moldova și Rusia pe platformele internaționale.

Comerțul

La acest compartiment, Dodon a reamintit că după ce, în anii 2014 și 2015, s-a înregistrat o scădere semnificativă a schimbului comercial cu FR, din cauza semnării Acordului de asociere cu UE, deja în perioada 2016-2017 a fost înregistrată o tendință pozitivă.


- În acest an, după ce, la cererea noastră și la nivelul președinților, au fost anulate temporar taxele vamale pentru 5 produse de bază, comerțul a crescut semnificativ. Merele și perele - cu 27%, legumele, conservele - cu 20%, exporturile de vinuri - cu 43%. Aceasta înseamnă că efectul real al anulării taxelor vamale este evident în primele trei luni ale acestui an. Aceste preferințe sînt valabile pînă la 1 iulie. Este un subiect pe care am început şi vom continua să-l discutăm. Prelungirea acestei hotărîri sau un acord asupra acestei poziţii va depinde de poziția Guvernului, deoarece pînă acum acest acord a existat la nivelul președinților, a menţionat Igor Dodon.

Migranți

Al doilea subiect se referea la situația migranților moldoveni. Igor Dodon a reamintit că mai mult de 500 de mii de moldoveni se află oficial temporar în Rusia.

- Au fost inițiate măsuri concrete privind problema pensiilor și a prestațiilor sociale. Negocierile s-au desfășurat cu doar cîteva săptămîni în urmă la Chișinău, sper că vor avea succes, astfel încît atunci cînd concetățenii noștri din Moldova se vor pensiona să fie luate în calcul aceste impozite și vechime din perioada aflării lor la muncă în Rusia. Negocierile sînt în curs de desfășurare în acest sens, a adăugat el.

Cooperarea Moldovei și a Rusiei pe platforme internaționale

De asemenea, în timpul convorbirilor care au avut loc, a fost pusă în discuţie chestiunea privind cooperarea dintre Moldova și Rusia în cadrul platformelor internaționale, în special în CSI și în UEEA. În acest sens, Igor Dodon a reamintit că el a participat chiar recent la summit-ul UEEA ca președinte al țării-observator.

- Ne pare rău că în cursul acestui an am reușit să folosim acest statut doar la nivelul președintelui, iar Guvernul și Parlamentul nu s-au alăturat încă acestui proces. Sper că următorul Guvern va fi implicat în acest proces, a adăugat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?