COVID-19 în MOLDOVA

Șeful statului a comparat sprijinul oferit de Est cu cel din partea Vestului

Șeful statului a comparat sprijinul oferit de Est cu cel din partea Vestului

Președintele Igor Dodon a răspuns la întrebarea „Cu ce ne poate ajuta Rusia în această situație dificilă? Dar alte țări?” în cadrul emisiunii sale săptămînale „Președintele răspunde” din 21 august.

Șeful statului a spus că va puncta cîteva elemente, care, în opinia sa, sînt importante atît pentru agricultură, cît și pentru toată economia, scrie sputnik.md.

„Primul punct ține de agricultură. Probabil, vă amintiți că acum un an am ajuns la o înțelegere cu președintele Vladimir Putin ca produsele moldovenești să nu fie taxate la exportul pe piața rusă. Astfel, exportăm fructe, legume, conserve, vinuri, fără a plăti taxe vamale la livrarea în Federația Rusă”, a răspuns Igor Dodon.


Șeful statului a spus că acesta este „un lucru foarte bun” pentru Republica Moldova, pentru că astfel producătorii moldoveni economisesc anual 300 de milioane de lei, „care nu sînt plătiți la vamă și care rămîn la întreprinderile noastre”.

„sîntem invidiați de ucraineni, care nu pot să exporte. sîntem invidiați de europeni, de producătorii polonezii care nu pot să-și exporte produsele, merele, în special, în Federația Rusă”, a punctat președintele.

Ajutorul sub acest aspect din partea Federației Ruse este unul substanțial, a subliniat Igor Dodon. El a precizat că înțelegerea cu privire la scutirea de taxele vamale a respectivelor exporturi moldovenești pe piața rusă va fi aplicată pînă la sfîrșitul anului 2020, dar în octombrie urmează să fie făcut „un bilanț în privința anumitor riscuri”.

„Din acest considerent, voi, cei care doriți să destituiți Guvernul, gîndiți-vă bine. Pentru că dacă veți da jos Guvernul, nu va mai exista, din octombrie, acest regim preferențial de export cu Federația Rusă”, a declarat Igor Dodon.

A doua modalitate de acordare a unui ajutor important de către Rusia este „posibilitatea de a contracta acel credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru sprijinul economiei” moldovenești, a spus președintele.

Igor Dodon a adăugat că opoziția de la Chișinău „a blocat” contractarea acestui credit, dar Federația Rusă a acceptat să reia negocierile.

„Pentru noi este foarte important să primim acești bani pînă la sfîrșitul anului”, a spus șeful statului.

În al treilea rînd, a continuat Igor Dodon, s-a ajuns la o înțelegere cu Rusia cu privire la furnizarea a „40-50 de mii de tone de motorină pentru producătorii noștri agricoli, în cel mai scurt timp”.

Există și alte inițiative din partea Rusiei ce țin de sprijinirea Republicii Moldova, potrivit șefului statului.

„Sigur că sîntem ajutați și de alți parteneri - FMI, UE”, a adăugat președintele.

Însă, potrivit lui Igor Dodon, spre deosebire de Federația Rusă, partenerii din Vest deseori formulează „condiționalități politice”, de felul „faceți asta, faceți cealaltă”.

De exemplu, FMI cere, potrivit președintelui, reducerea cu 1,5 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare în anul 2020, în timp ce producătorii agricoli moldoveni au formulat revendicări ce necesită suplimentar 2 miliarde de lei.

Și UE avansează cam același tip de condiții, însă Moldova va colabora „cu toți - și cu Estul, și cu Vestul”, va prelua experiența bună de la toți partenerii, pentru „a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni”, a subliniat Igor Dodon.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load