X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

PSRM anunță măsuri drastice în lupta cu unionismul

6 feb. 2018,, 12:10   Politică
4866 7

O serie de inițiative legislative menite să descurajeze propaganda unionistă în Republica Moldova vor fi înaintate Parlamentului de fracțiunea PSRM, comunică Noi.md.

În contextul prezentării priorităților legislative pentru sesiunea de primăvară-vară, socialiștii au anunțat că vor insista pe adoptarea unor contramăsuri față de acțiunile cu caracter unionist. O primă inițiativă în acest sens va fi interzicerea marșurilor și manifestațiilor unioniste, care, în opinia socialiștilor, defăimează statul.

„Aici ne vom învăța de la vecini noștri buni - Senatul României a prevăzut prin lege pedepse penale pentru acțiuni de defăimare a statului. Este o practică bună, ce trebuie preluată. Nu trebuie să permitem aceste atacuri regizate de forțele obscure”, a menționat deputatul PSRM Vlad Batrîncea.

O altă inițiativă prevede consolidarea statalității Republicii Moldova, prin dispunerea studierii Istoriei Moldovei în școli, în loc de Istoria Românilor. „Este un lucru absolut firesc că studiem istoria propriei țări. Nu găsiți niciun stat civilizat unde s-ar preda istoria unei singure etnii”, a subliniat deputatul.

Printr-un alt proiect de lege, socialiștii urmăresc întărirea statului de neutralitate permanentă al țării, care, în opinia lor, va permite poporului moldovenesc să trăiască în liniște și pace, precum și să evite implicare în jocurile geopolitice.


În domeniul educației, formațiunea propune instituirea unui moratoriu asupra procesului de închidere a școlilor. Potrivit socialiștilor, în ciuda promisiunii democraților de stopare a optimizărilor, această practică continuă, doar că în mod tacit.

Totodată, socialiștii au menționat că vor acorda o atenție deosebită dosarului „furtul miliardului”. În acest sens, ei vor cere organizarea audierilor publice pe marginea celui de-al doilea raport Kroll. „Țara trebuie să-și cunoască eroii, trebuie să-i scoatem la suprafață pe beneficiarii acestui furt, mulți dintre ei astăzi fiind la guvernare”, au menționat fruntașii PSRM.

În domeniul social, PSRM propune anularea reformei sistemului de pensii și revenirea la vîrstele de pensionare anterioare: 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi.

Se mai propune indexarea pesniilor de 2 ori pe an cu 20% p]nă la atingerea nivelului minim de existență: la data de 1 aprilie şi la data de 1 octombrie, iar pensionarii care activează în cîmpul muncii să fie scutiți de plățile sociale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?