X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Pleșca: Regret doar că nu m-am putut apăra de schemele politice (VIDEO)

9 dec. 2017,, 10:02   Politică
9635 1

„Cei 10 ani care au trecut de la demisie pînă în prezent au trecut ca o clipă”, își amintește astăzi cu nostalgie fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca.

Aflat în fruntea Ministerului Apărării între anii 2004-2007, fostul demnitar gestionează în prezent o afacere în domeniul agricol, lucru de care e tare mîndru. Nu dorința de profit l-a determinat să investească în acest sector, spune el, ci satisfacția personală.

„Așa s-a întîmplat că concetățenii mei din raionul Florești care aveau o livadă m-au invitat să susțin sectorul agricol. Așa am devenit investitor în domeniul postrecoltare. Construim tot ce ține de păstrarea, procesarea fructelor, legumelor și desfășurăm activități de export. Lucrurile pe care le fac acum au o finalitate: ai pus o sămînță în sol, toamna ai cules-o, ai depozitat-o, ai comercializat-o. Asta îți permite să capeți o satisfacție dincolo de bani”, a relatat Pleșca.

În anumite „circumstanțe favorabile”, spune interlocutorul, ar reveni în politică sau într-o funcție publică, însă timp pentru încercări fără rezultat nu mai are. După ce a participat la două campanii electorale – la alegerile pentru funcția de primar al capitalei din 2011 și la cele parlamentare din 2014, Pleșca nu renunță și spune că vrea „să șteargă amprenta de țară săracă” atribuită Republicii Moldova.

„Nu exclud că aș candida, și nu numai eu, sînt mai multe persoane care sesizează acest vacuum, sînt persoane capabile care au dorință și sînt patrioți în sensul adevărat al cuvîntului. Nu pot să las tot ceea ce am creat pe parcursul anilor”, a adăugat el.


Fostul politician își amintește cu plăcere despre anii petrecuți la Ministerul Apărării și nu are niciun dubiu că misiunea sa în cadrul Armatei Naționale s-a încununat de succes.

„Armata este mîndria, ar trebuie să fie o mîndrie în special pentru Republica Moldova, acolo unde avem cîteva mii de ostași și ofițeri. Asta poate fi un exemplu pentru dezvoltarea altor instituții statale. Eu și echipa mea am fost foarte entuziasmați și motivați în acei ani și am reușit niște lucruri”, a afirmat fostul ministru.

La capitolul regrete, Valeriu Pleșca are doar unul – faptul că nu a reușit să se apere de schemele politice, de cei care i-au pus bețe în roate. „Eu, în acea perioadă, crezînd că cunosc foarte multe lucruri, nu am știut șmecheriile, și poate n-aș dor nici astăzi să le știu, acele șmecherii care sînt prezente pe eșichierul clasei politice moldovenești – cum să te aperi de vorbele rele, de acțiunile care se pun la cale împotriva ta și a echipei tale”, a adăugat el.

Valeriu Pleșca a fost ministru al apărării între anii 2004 și 2007 și deputat în Parlament în perioada 1998-2004.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?