COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministerul rus al Afacerilor Externe: În reglementarea transnistreană este de lucru

Ministerul rus al Afacerilor Externe: În reglementarea transnistreană este de lucru

Situația în procesul de reglementare transnistreană, în ciuda evoluțiilor pozitive observate în ultimii ani, a fost dificilă în 2019. În ceea ce privește unele aspecte în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol a fost identificat un regres, unele probleme au rămas nerezolvate.

Despre acest lucru a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, răspunzînd la întrebările mass-media în cadrul unei conferințe de presă cu privire la rezultatele activității diplomației ruse din 2019, una dintre acestea s-a referit la evaluarea situației și a perspectivelor reglementării transnistrene, transmite Noi.md.

Ministerul rus de Externe a menționat că situația privind reglementarea transnistreană, în ciuda schimbărilor pozitive observate în ultimii ani, a rămas una complicată. În primul rînd, din cauza proceselor electorale și post-electorale de pe malul drept al Nistrului, unde în ultimul an au fost schimbate trei guverne.


„Contactele reprezentanților politici ai părților implicate în conflict în format „1+1” nu au dat nici un rezultat. A scăzut cantitatea și, cel mai important, calitatea întrevederilor experților moldoveni și transnistreni. Pe unele aspecte, în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol a fost identificat un regres”, a subliniat Ministerul rus de Externe.

MAE rus a subliniat că, drept urmare a singurei reuniuni oficiale în formatul 5+2 de la Bratislava din 8-10 octombrie 2019, părțile nu au putut ajunge la un acord cu privire la protocolul final. Nu a fost posibilă finalizarea acestui lucru nici în cadrul conferinței bavareze privind măsurile de consolidare a încrederii în conflictul transnistrean.

„Cu toate acestea, nu ar trebui să legăm viitorul procesului de negociere cu prezența sau absența unui protocol formal. În ciuda imposibilității formalizării listei evenimentelor și a momentului realizării acestora, în reglementarea transnistreană există de lucru. Problemele nesoluționate rămîn, acestea au fost enumerate în proiectul protocolului, care, chiar dacă nu este nesemnat, rămîne o orientare pentru activitatea părților", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load