COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Deputații ACUM anunță dacă vor merge la negocieri cu șeful statului

Deputații ACUM anunță dacă vor merge la negocieri cu șeful statului

Deputații din cele două fracțiuni ale Blocului ACUM se vor prezenta astăzi, 13 noiembrie, la consultările inițiate de președintele țării, Igor Dodon, ca urmare a demiterii Guvernului.

Președintele fracțiunii ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat pentru IPN că fracțiunea se va prezenta la discuțiile cu șeful statului în condițiile în care procedura instituțională prevede acest lucru. „După evenimentul care s-a produs ieri, nu prea văd ce am putea discuta noi cu Igor Dodon. Dar, deoarece prevede legea și Constituția acest lucru, probabil că vom merge”, a mai spus Alexandru Slusari.

Solicitat de IPN, președintele fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a confirmat că fracțiunea va merge la consultări.


Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis marți, 12 noiembrie. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă.

După adoptarea moțiunii de cenzură, prim-ministrul este obligat să prezinte șefului statului, în termen de cel mult trei zile, demisia Guvernului. Cabinetul de miniștri va fi în exercițiu pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern. În perioada în care este demisionar, executivul îndeplinește doar funcții de administrare a treburilor publice. Cabinetul de miniștri nu poate lua decizii ce țin de politica externă și nu are dreptul la inițiativă legislativă.

Președintele Igor Dodon este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Astăzi, 13 noiembrie, șeful statului așteaptă la discuții fracțiunile parlamentare pentru a vedea ce soluții au acestea pentru depășirea crizei politice. PSRM este așteptat la ora 10.00, Blocul ACUM – la 11.00, PDM – la 12.00 și Partidul Politic Șor – la ora 13.00.

După consultarea deputaților, președintele va desemna un candidat pentru funcția de premier și, în termen de 15 zile de la desemnare, candidatul cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate al Guvernului și prezintă lista întreagă a cabinetului de miniștri.

Termenul limită pentru învestirea noului executiv este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load