Moscova anunță că își retrage toți observatorii militari din Donbas

Moscova anunță că își retrage toți observatorii militari din Donbas

Observatori militari ruși din cadrul Centrului Comun de Monitorizare și Coordonare (CCMC) din Donbas își vor înceta activitatea și vor parasi teritoriul Ucrainei începînd cu data de 19 decembrie, a anunțat Ministerul rus de Externe într-o declarație oficială.


Decizia de sistare a activitatii observatorilor rusi în cadrul CCMC a fost luată din cauza ”acțiunilor autorităților ucrainene”, susține MAE rus.


„Partea ucraineană în mod deliberat a creat pentru membri [CCMC] o ambianță tensionata dpdv moral si psihologic, împiedicandu-i să-și îndeplinească îndatoririle” – a declarat Ministerul rus de Externe.


În plus, MAE afirma că, începînd cu 1 ianuarie 2018, în Ucraina va intra în vigoare o nouă procedură de intrare a cetățenilor Federației Ruse. În special, rușii care vor dori sa intre in Ucraina vor trebui să comunice autorităților ucrainene din avans intentia si datele personale detaliate.


O astfel de prevedere este contrara acordului ruso-ucrainean privind călătoriile fără viză și „inacceptabilă pentru armata rusă“, anunta MAE rus.


În componența Centrului Comun de Monitorizare și Coordonare (CCMC) intra militari ai armatei ruse și ucrainene. Centrul a fost înființată la sfîrșitul anului 2014. CCMC are ca sarcina monitorizarea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk, inclusiv supravegherea încetarii focului în Donbas.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load