Protecția socială a migranților moldoveni în Israel, discutată la Ierusalim

Protecția socială a migranților moldoveni în Israel, discutată la Ierusalim

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit la Ierusalim cu ministrul Imigraţiei şi Absorbţiei al Statului Israel, Sofa Landver.

În cadrul discuțiilor, premierul a exprimat interesul pentru promovarea dialogului politic dintre state și cooperarea în diverse domenii, menționînd că un rol important în consolidarea relațiilor bilaterale îl are diaspora moldovenească din Statul Israel şi cea evreiască din țara noastră.

„Ne mîndrim cu evreii care au emigrat din Republica Moldova în Israel şi au o contribuţie valoroasă la dezvoltarea patriei lor istorice, chiar dacă ne pare rău că astfel am pierdut specialişti buni, de care avem nevoie mai ales acum, cînd trecem printr-o perioadă de reforme profunde de modernizare a societăţii”, a menţionat Premierul.

Pavel Filip a vorbit și despre măsurile întreprinse de autoritățile moldovene pentru a sprijini comunitatea evreiască în păstrarea identităţii etnoculturale. Totodată, prim-ministrul s-a referit la litigiul legat de fosta sinagogă Rabbi Ţirilson, specificînd că în acest sens a fost încheiată o tranzacție de împăcare, care face posibilă efectuarea lucrărilor de restaurare a edificiilor cu păstrarea valorii istorico-arhitecturale.

La rîndul său, Sofa Landver a mulțumit autorităților Republicii Moldova pentru susținerea manifestată față de comunitatea evreiască, reiterînd deschiderea țării sale pentru a avansa în implementarea proiectelor comune în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Un alt subiect important al discuţiilor a vizat dezvoltarea colaborării în domeniul protecției sociale a lucrătorilor migranți. În context, Pavel Filip a subliniat importanța semnării unui acord de protecţie socială a cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în statul Israel. Majoritatea dintre ei activează în domeniul construcţiilor şi cel al asistenţei la domiciliu pentru persoanele de vîrsta a treia.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load