X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cazul ”Borman”: și-au pus pe picioare o afacere de milioane de euro

4 oct. 2017,, 12:46   Societate
6792 0

Liderul și membrii grupării criminale „Borman” și-au pus pe picioare o afacere ilegală care le-a adus venituri de milioane de euro.

Potrivit procurorilor, autoritatea criminală Oleg Pruteanu, alias „Oleg Borman”, reținut zilele trecute la Chișinău, împreună cu alți trei aliați ai săi, au creat și condus o organizație criminală implicată în comercializarea drogurilor pe teritoriul Federației Ruse. Liderul organizației criminale ”Borman”, începînd cu anul 2011, a atras de partea sa mai multe persoane cu scopul formării unei grupări criminale transfrontaliere. Aceasta avea o organizare foarte bine pusă la punct, fiecare membru avînd un rol concret, iar adesea mebrii ei nu se cunoșteau între ei.

Potrivit lui Vitalie Busuioc, adjunct-interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCPCS), membrii grupării criminale racolau persoane care ieșeau din Republica Moldova cu sume de peste 50 000 de euro și megeau în Spania sau Portugalia, de unde procurau droguri în cantități deosebit de mari, pe care le ascundeau în mașini reutilate. Ulterior drogurile ajungeau în Federația Rusă, unde erau comercializate.

„Oragnizația criminală avea o activitate coplexă, pe teritoriul mai multor state, precum Spania, Franța, Germania, Republica Moldova și Federația Rusă, iar pentru comunicare foloseau mijloace moderne precum – Skype, Viber și WhatsApp”, a subliniat Busuioc în cadrul unei conferințe de presă.

Ion Iachimov, șeful INI, a menționat că Oleg Pruteanu, alias Borman a racolat persoane care au stabilit relații cu grupuri criminale marocane, de la care procurau cantități mari de droguri.


„În 2013 INI a început o investigație în scopul documentării organizației criminale, iar un mare accent s-a pus pe colaborarea internațională”, a menționat Iachimov.

Totodată, șeful INI a menționat că pe numele lui Oleg Borman a fost inițiată o cauză penală atît în Spania, cît și în Federația Rusă.

Potrivit procurorului de caz, Lilian Bacalîm, 1 kg de hașiș era procurat la prețul de 800-1200 de euro și revîndut pe piața rusească cu 2500 de euro și mai mult.

„Conform actului de acuzare, liderii grupării criminale au reușit să transporte în mai multe ture peste 650 kg de hașiș”, a remarcat Bacalîm.

Astfel, profitul grupării criminale se ridică la peste 1 milion de euro.

Din cadrul grupării criminale fac parte cetățeni ai Republicii Moldova, Spaniei, Rusie și a altor state ale UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?