Dodon: Conversație minunată cu oameni uimitori, conaţionalii noştri (FOTO)

Dodon: Conversație minunată cu oameni uimitori, conaţionalii noştri (FOTO)

Preşedintele Moldovei Igor Dodon s-a întîlnit la Sankt-Petersburg cu reprezentanţii diasporei.


„Circa 400 de persoane, printre care nu numai concetăţenii noştri din Snakt-Petersburg, dar şi din sudul Rusiei şi chiar din Siberia şi Orientul Îndepărtat. La întîlnire au asistat conducătorii diasporelor moldoveneşti din 17 regiuni ale Federaţiei Ruse.


Am discutat în amănunte tot, ce se întîmplă în ţară, precum şi înţelegerile stabilite în cadrul întrevederii cu Preşedintele Rusiei. Am examinat un şir de planuri şi iniţiative. Au fost zeci de întrebări. A fost o conversaţie foarte animată”, a menţionat preşedintele.


Dodon a promis să facă tot posibilul, ca să deschidă consulatul Moldovei la Sankt-Petersburg, unde muncesc şi locuiesc circa 200 mii de concetăţeni, unde este şi ambasadă, şi cîteva consulate. Pe parcursul întîlnirii a fost înaintată propunerea de a convoca o dată pe an congresul diasporelor moldoveneşti din toată lumea. „Vom încerca să organizăm”, a promis Igor Dodon. El a relatat, de asemenea, că de problemele diasporei se va ocupa nu numai consilierul pentru diasporă, dar şi comitetul din cadrul Consiliului public pe lîngă preşedinte.


„Am examinat necesitatea deschiderii unui număr mai mare de secţii de vot în ţara noastră şi peste hotarele ei, în primul rînd, pe teritoriul Federaţiei Ruse. Pornind de la numărul de cetăţeni ai RM în FR, precum şi de la cel al buletinelor, trebuie să fie cel puţin 150 de secţii. Au fost foarte multe probleme private. Cu mine în delegaţie au fost cîţiva consilieri, care au luat sub control personal toate problemele. Unele propuneri din partea diasporei noastre vor fi realizate în proiecte de legi, anume: în sfera protecţiei sociale, a protecţiei unor anumite categorii de cetăţeni etc.


Există multe probleme cu caracter economic şi interacţiune cu businessul, relaţiile comerciale, cooperarea regională. A fost o conversație minunată cu oameni uimitori, conaţionalii noştri. Fiecare întîlnire de acest fel mă convinge încă o dată că este necesară consolidarea diasporei. Oamenii noştri sînt bogăţia noastră, oriunde s-ar afla – în Moldova sau peste hotare. Vom continua dialogul şi atare întîlniri pretutindeni – în Est şi în Vest”, a mai menţionat Dodon.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load