Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Următoarea sesiune a Parlamentului European nu se va ţine la Strasbourg, ci va fi organizată prin videoconferinţă

16 oct. 2020,, 01:00   Externe
6472 0

Următoarea sesiune a Parlamentului European, prevăzută să aibă loc între 19 şi 22 octombrie, nu se va ţine la Strasbourg, ci va fi organizată prin videoconferinţă, din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat preşedintele instituţiei, David Sassoli, informează joi AFP.


"Anunţ cu regret că sesiunea plenară de săptămâna viitoare nu va avea loc la Strasbourg, ci se va derula de la distanţă", a anunţat Sassoli pe Twitter, descriind situaţia sanitară din Franţa şi Belgia drept "foarte gravă". "Deplasările sunt un pericol", a adăugat el.

Cu toate acestea, "Strasbourg rămâne sediul Parlamentului European şi vom face tot ce ne stă în putere pentru a reveni aici", a mai afirmat David Sassoli.

Din cauza pandemiei de coronavirus, europarlamentarii nu au mai călcat de şapte luni la Strasbourg, regiunea franceză Alsacia, reuniundu-se doar la Bruxelles.

Într-o scrisoare adresată lui David Sassoli la sfârşitul lui septembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut revenirea "începând cu octombrie" a sesiunilor plenare la Strasbourg.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei Parlamentului European a anunţat săptămâna trecută că instituţia este gata să reia sesiunile la Strasbourg, estimând că situaţia sanitară s-a ameliorat suficient. "Suntem pregătiţi. Suntem gata să mergem la Strasbourg. Pentru moment, atâta vreme cât continuă tendinţa de scădere (a numărului de contaminări), ne vom deplasa la Strasbourg, pentru că situaţia este bună în ceea ce priveşte COVID-19", a declarat purtătorul de cuvânt.

În conformitate cu tratatele europene, Parlamentul European îşi are sediul la Strasbourg, unde au loc de obicei 12 sesiuni plenare a câte trei zile şi jumătate în fiecare an. Însă restul timpului europarlamentarii lucrează la Bruxelles, ceea ce alimentează de ani de zile dezbateri. Orice modificare de tratat ar necesita cu toate acestea acordul tuturor statelor membre ale UE.

Numeroşi susţinători ai unui sediu unic, care să fie stabilit la Bruxelles, denunţă în mod regulat costurile financiare şi ecologice ale acestei deplasări lunare a circa 2.500 de persoane şi faptul că imensul complex de la Strasbourg este utilizat doar patru zile pe lună.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?