X 
Eurovision stiri: 510
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

China şi Vaticanul au prelungit cu doi ani acordul privind numirea episcopilor

23 oct. 2020,, 01:30   Externe
4963 0

China şi Vaticanul au decis prelungirea pe o perioadă de doi ani a unui acord preliminar referitor la numirea episcopilor romano-catolici în China, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Beijing, transmit AFP şi Reuters.


'China şi Vaticanul au decis, după consultări amicale, să prelungească cu doi ani acordul temporar privind numirea episcopilor', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, într-un briefing de presă, transmite agerpres.ro.

China şi Sfîntul Scaun au semnat în septembrie 2018 un acord menit să pună capăt unui diferend, ce dura de aproape 70 de ani, cu privire la numirea episcopilor în ţara asiatică.

Acordul avea o durată provizorie de doi ani, cu posibilitate de prelungire, şi expira joi.

Catolicii din China sunt divizaţi de multă vreme între o biserică 'subterană', considerată ilegală de regimul comunist şi tradiţional fidelă papei, şi o biserică 'patriotică', supusă regimului.

În baza acordului din 2018, papa Francisc a recunoscut opt episcopi numiţi iniţial de Beijing fără aprobarea sa. De partea cealaltă, cel puţin doi foşti episcopi ai bisericii clandestine au fost recunoscuţi de Beijing.

După cum s-a dovedit însă, concesiile oferite de Vatican nu le-au făcut viaţa mai uşoară credincioşilor din biserica clandestină, estimaţi numeric la circa jumătate din cei 12 milioane de catolici din China.

Catolicii chinezi, ca şi alţi credincioşi, sunt supuşi de mai mulţi ani unei politici de 'sinizare', tradusă prin distrugerea de biserici sau de cruci aşezate în vârful edificiilor, sau prin închiderea de grădiniţe confesionale.

Cu toate acestea, papa Francisc, care a vorbit în trecut despre 'visul' său de a vizita China, încearcă să restabilească legăturile cu regimul comunist, rupte în plan diplomatic în 1951.

China şi Sfântul Scaun 'vor continua comunicarea şi consultări strînse şi vor continua să facă să avanseze procesul de ameliorare a relaţiilor', a afirmat purtătorul de cuvânt Zhao.

Vaticanul se află sub focul criticilor din partea Washingtonului, care îi cere să pună capăt apropierii de Beijing.

'Acordul între China şi Vatican nu i-a protejat pe catolici faţă de acţiunile Partidului' Comunist chinez, a denunţat luna trecută secretarul de stat Mike Pompeo.

Vaticanul se numără printre ultimele 15 state de pe glob care recunosc Taiwanul, insulă condusă din 1949 de un regim rival Beijingului, dar asupra căreia China comunistă îşi revendică puternic suveranitatea.

Catolicismul a prins rădăcini în China începând din secolul al XVI-lea, în urma prezenţei unor misionari iezuiţi, printre care s-a remarcat italianul Matteo Ricci (1552-1610).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?