Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Care vor fi consecințele pentru Rusia dacă va fi deconectată de la sistemul SWIFT?

26 feb. 2022,, 13:10   Externe
6257 2

Ca parte a sancțiunilor occidentale, Rusia poate fi deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Dezactivarea Rusiei din sistemul interbancar SWIFT pentru transmiterea de informații și efectuarea plăților este numită una dintre cele mai dure sancțiuni pe care Occidentul le-ar putea impune din cauza invaziei sale în Ucraina.

În acest sens, mulți oameni au întrebări despre ce fel de sistem SWIFT este și ce amenință Rusia cu închiderea acestuia?

Ce este SWIFT, cum funcționează?

SWIFT operează la nivel interbancar și vă permite să transferați rapid și în siguranță date despre transferuri, plăți și schimburi de valori mobiliare printr-o rețea specială. Numele său reprezintă Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, o organizație care acționează ca operator de sistem. Zilnic, mii de instituții financiare din întreaga lume, cărora li s-a atribuit fiecăruia un cod unic, trimit 42 de milioane de mesaje de tranzacție prin SWIFT. În același timp, SWIFT în sine nu deține niciun activ și nu gestionează conturile clienților săi - vorbim despre un sistem de schimb de date foarte flexibil și convenabil.

Sistemul SWIFT are alternative

Teoretic, este posibil să faci transferuri fără SWIFT. Astfel, în calculele interne, ponderea sistemului în urmă cu cinci ani depășea 80 la sută, dar în ultimii ani a scăzut brusc la 20 la sută. Din 2017 funcționează Sistemul de Transmitere a Mesajelor Financiare (STMF), care este pe deplin operațional în Rusia, pe care Banca Centrală a Rusiei îl testează din 2014. STMF s-a concentrat inițial pe utilizatorii din țară, dar de anul trecut au fost conectate și o serie de bănci din Belarus, câte una din Armenia și Kîrgîzstan, iar negocierile sunt în desfășurare cu China. La sfîrșitul anului 2020, traficul de mesaje prin STMF a depășit traficul SWIFT în plățile interne, iar alte canale au fost utilizate în plus față de ambele sisteme.


Există și o alternativă și cu conturile internaționale. Prin ea însăși, capacitatea de a trimite transferuri din Rusia în străinătate și înapoi cu o deconectare de la SWIFT nu va dispărea, a explicat pentru Lenta.ru Evgeniy Nadorșin, economist șef la compania de consultanță Capital. Decontările transfrontaliere pot fi asigurate prin deschiderea de conturi de corespondent direct ale băncilor rusești la instituții de credit străine care vor acționa ca intermediari. Potrivit acestuia, sistemul dezvoltat de conturi corespondente face posibilă înlocuirea cu ușurință a sistemului SWIFT.

Totuși, opțiunile alternative la nivel internațional pot fi incomode, a explicat pentru Lenta.ru analistul Raiffeisenbank Stanislav Murashov. Dacă băncile rusești vor pierde accesul la sistem, acestea vor trebui să coordoneze fiecare tranzacție cu partenerii lor străini: în cele din urmă, plățile vor trece în continuare prin SWIFT datorită confortului său. Este puțin probabil ca băncile internaționale să fie convinse să se alăture sistemului rus, mai ales în contextul confruntării geopolitice.

O încetinire a procesării plăților (chiar dacă acestea rămîn posibile) poate deveni o problemă pentru întreprinderile rusești care lucrează cu parteneri străini. Firmelor le va fi mai greu să plătească pentru materiile prime importate sau, dimpotrivă, să primească bani pentru bunurile și serviciile lor. Avînd în vedere că momentul organizării alternativei nu este clar, afacerea se poate confrunta cu dificultăți financiare temporare - iar partenerii străini ai companiilor rusești se vor găsi și ei într-o poziție incertă.

Dezactivarea Rusiei de la SWIFT nu îi va priva pe ruși de accesul la Visa și Mastercard

După cum scrie lenta.ru, în același timp, deconectarea Rusiei de la SWIFT nu înseamnă direct că rușii vor pierde accesul la sistemele internaționale de plată Visa și Mastercard, chiar dacă munca lor poate fi dificilă din cauza tranzacțiilor mai lente. Teoretic, sancțiunile ar putea presupune și retragerea Visa și Mastercard în sine din Rusia: această variantă s-a discutat și în trecut, deși pentru companiile care fac bani frumoși pe piața rusă, astfel de restricții ar fi o lovitură serioasă.

Acum, după cum asigură Banca Centrală, cardurile tuturor sistemelor de plată funcționează normal în Rusia, inclusiv cele emise de bănci care au căzut sub noi sancțiuni. Plățile interne pe carduri ale sistemelor străine sunt procesate prin Sistemul Național de Carduri de Plăți (SNCP) - a fost creat de Banca Centrală în 2014.

În plus, un proiect rus funcționează și pe baza SNCP - un analog al Visa și Mastercard, cardul Mir. Funcționează nu numai în țară, ci și în alte state, inclusiv în țările din străinătate. Mir furnizează mai mult de un sfert din toate tranzacțiile cu carduri din Rusia, iar la emiterea de carduri noi reprezintă o treime. Cardul sistemului rus este neapărat oferit pensionarilor, funcționarilor publici, angajaților de stat și celor care primesc beneficii sau burse.

Din 2019, sistemul de plăți rapide (SPR) funcționează și pe baza SNCP: cu ajutorul acestuia puteți transfera bani altor persoane, puteți face achiziții, plăti chirie și puteți primi fonduri de la organizații. Acum Banca Centrală a realizat conectarea la sistemul a peste 200 de bănci, inclusiv cele mai mari organizații de credit din țară. Ori nu există comisioane deloc, ori sunt mici. Popularitatea SPR crește rapid: în 2021, numărul utilizatorilor s-a triplat și a depășit 40 de milioane de persoane.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?