Krasnoselski: Din partea Transnistriei nu vor fi acţiuni agresive împotriva Ucrainei

Krasnoselski: Din partea Transnistriei nu vor fi acţiuni agresive împotriva Ucrainei

Preşedintele autoproclamatei RMN , Vadim Krasnoselski, garantează că „din partea Transnistriei nu vor exista acţiuni agresive împotriva Ucrainei, inclusiv din partea trupelor ruseşti din Transnistria".


Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru „Adevărul European", menţionînd că „pentru orice fel de acţiuni agresive sînt necesare arme, forţe şi mijloace, care pur şi simplu nu există în Transnistria", transmite Știri.md.


Liderul de la Tiraspol a spus că nu sînt adevărate „poveştile de groază precum că Transnistria se opune retragerii muniţiilor ruseşti de la Cobasna".


„Există trei întrebări principiale. Prima: a cui proprietate este la Cobasna? A Federaţiei Ruse. A doua: cine o protejează şi o apără? De asemenea, FR. Şi a treia întrebare ţine de ecologie. Asta e deja a noastră. Teoretic, există trei opţiuni ce să facem cu aceste muniţii: fie le păstrăm în continuare, fie le reciclăm pe loc, fie le duce în Federaţia Rusă prin Ucraina. Şi acest lucru trebuie rezolvat mai întîi cu proprietarul, adică cu Rusia. Deci, vă rugăm, lăsaţi-ne în pace şi ajungeţi la o înţelegere. Şi cînd veţi conveni cu Federaţia Rusă referitor la păstrare, reciclare sau evacuare, atunci veniți la mine, voi convoca ecologiştii şi vom decide în ce condiţii putem păstra în continuare muniţiile, fie cum să le reciclăm sau să le evacuăm", a spus el.


Potrivit lui, „experţii spun că aceste muniţii nu pot fi nimicite pe teren deschis, deoarece există bombe cu hexogen, cu o rază de distrugere şi de infecţie de 50 km, care cuprinde Ucraina şi Moldova, ca să nu mai vorbim de Transnistria".


„Muniţiile pot fi reciclate, dacă construim aici o fabrică de prelucrare. Vreţi aşa? Poftim! Dar această întrebare nu este pentru mine, ci pentru proprietar. Această problemă nu este nivelul nostru. Dacă Ucraina, OSCE şi UE sînt interesate de soluţionarea acesteia, poftim, discutaţi cu Rusia, eu voi accepta formula care va fi elaborată. Decideţi să evacuaţi muniţiile? Poftim! Evacuăm cu respectarea tuturor normelor de mediu. Decideţi să le păstraţi? Poftim, păstraţi-le", a spus Krasnoselski.


El a calificat drept „neactuală" revenirea la ideea statutului federal al Transnistriei ca parte a Moldovei.


„Pentru a merge undeva în ospeţie, este necesar ca acolo să existe nişte condiţii, astfel încît să simţim că acolo este mai bine. Iar în prezent în Moldova este mai rău decît la noi. De ce ar trebui să mergem acolo, dacă acolo e mai rău? Am un mare respect faţă de poporul moldovenesc. Dar, înainte de a ne chema la voi, creaţi condiţii şi atunci oamenii vor decide, cînd vor vedea aceste condiţii", a spus Krasnoselski.


El a recunoscut că Rusia acordă sprijin Transnistriei, atît umanitar, cît şi economic.


„Conform înţelegerilor, luăm gaze de la Federaţia Rusă pentru necesităţile noastre interne, iar banii pe care persoanele fizice sau juridice le plătesc pentru gaze ajung în bugetul republicii. Acest lucru este normal, totul este deschis, transparent. Datoriile sînt acumulate la întreprinderea comercială "Moldovagaz". 


Deoarece acesta este comerţ, proprietarii să se descurce. Iar cînd Transnistria va fi recunoscută, noi ne vom asuma această datorie ca stat recunoscut. Acum, cînd nu sîntem un subiect al dreptului internaţional, nu există altă formulă. De aceea Transnistria trebuie recunoscută, iar noi ne vom legitima relaţiile cu toţi subiecţii economici în acest sens", a promis liderul de la Tiraspol.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load