Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum va rezolva primăria Chișinău problema construcțiilor neterminate părăsite

13 iul. 2020,, 17:30   Capitala
3995 0

Problema construcțiilor neterminate părăsite este rezolvată în capitala moldovenească. Astfel de obiecte strică aspectul orașului și se pot prăbuși.

Clădirea cinematografului sovietic a fost restaurată și reconstruită în repetate rînduri. Structura cu stiluri haotice mixte nu se va încadra niciodată în aspectul modern al Chișinăului. Aceasta a devenit casa unor intruși și a completat lista "fantomelor" care urîțesc Chișinăul, transmite mir24.tv

"Există clădiri abandonate cu caracter individual pe terenuri individuale private. Există clădiri ale fondului locativ, care sunt acum abandonate și sunt într-o stare deplorabilă. Acestea sunt fostele fabrici, foste uzine", a spus arhitectul Valeriu Lupașcu.

Pentru locuitorii orașului este o amintire. Irina Bradova și-a petrecut tinerețea în cinematograf. Bunica sa lucra aici ca vînzătoare de bilete. Intrarea la filmele preferate era întotdeauna deschisă.

"Aș vrea ca clădirea să fie restaurată cumva. Au promis o reconstrucție, dar nimic! Clădirea este abandonată de ani de zile. Nu este clar ce va fi cu ea mai departe", a menționat Irina Bradova, locuitoare a orașului Chișinău.


Majoritatea construcțiilor abandonate se află în partea istorică a Chișinăului. Aproape toate sunt proprietate privată, dar demolarea de sine stătătoare în această zonă este interzisă prin lege, iar restaurarea este costisitoare, de aceea proprietarii nu se grăbesc să investească. Uneori, clădirile pur și simplu sînt vîndute de la unul la altul. De exemplu, un fost hotel, vederea spre care se deschide de pe bulevardul central al Chișinăului.

Hotelul "Inturist" din Chișinău, mai tîrziu redenumit Național, în anii sovietici a fost cel mai popular loc pentru străini. Nu numai turiștii se opreau aici. La hotel aveau loc forumuri, congrese și concursuri. Holurile erau împodobite cu covoare persane și canapelele moi. În anii '70, hotelul a fost unul dintre cele mai bune din capitală.

Acum, pereții sînt distruși, ferestrele și ușile sînt sparte. De restaurantul hotelului amintesc panourile ruginite, iar havuzurile odată pitorești s-au transformat într-o gunoiște.

"În oraș se construiesc clădiri noi, iar cele cîndva populare sînt lăsate în astfel de stare. Dar acesta este centrul orașului! Un dezastru. Drumul de la aeroport spre centru duce spre acest hotel", s-a indignat locuitoarea Chișinăului, Mariana Doțiuc.

Primăria capitalei promite să curețe orașul de clădirile fantomă. Acum consilierii pregătesc un proiect de lege în care vor fi clar stabilite regulile pentru proprietarii lor pînă la amenzi și majorarea taxelor.

"Acum, situația este de așa natură că omul de afaceri are în proprietate clădirea, el plătește un impozit mic, iar din faptul că clădirea nu funcționează nu are nici un fel de probleme. Așa ea poate sta o sută de ani și se poate prăbuși fiind în stare avariată. Iar dacă proprietarul va achita lunar mii de euro pentru că clădirea este abandonată și se află în stare nefuncțională, imediat va fi stimulat să investească, să dezvolte infrastructura", consideră viceprimarul Chișinăului, Victor Chironda.

Autoritățile orașului îndeamnă proprietarii clădirilor abandonate să coopereze. Arhitecții le vor spune cum să restaureze mai bine structura sau ce să construiască pe locul clădirii demolate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?