X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tezaur de monede antice vechi de o mie de ani descoperit pe o insulă îndepărtată

9 apr. 06:00   Ştiinţă şi IT
1225 0

Un mare tezaur de monede datînd din perioada formării Suediei, în anii 1100, a fost descoperit în biserica Brage din Visingsö, o insulă cu o istorie bogată și cu multe comori legate de istoria Suediei.


La acea vreme, insula a fost un cîmp de luptă cheie între Casele Sverker și Erik, două dintre cele mai puternice dinastii regale. Experții cred că monedele au potențialul de a fi printre cele mai vechi monede bătute vreodată în Suedia.


Un bracteat (de la cuvîntul latin "bractea") înseamnă o bucată subțire de metal și se referă la o medalie de aur subțire, cu o singură față. Această bijuterie a fost produsă în principal în Europa de Nord în timpul perioadei de migrație germanică din Epoca Fierului, inclusiv în perioada suedeză Wendel. De obicei, era purtată ca o bijuterie.


Pe insulă au fost descoperite multe piese din Epoca Pietrei și din Epoca Bronzului. Printre artefacte se numără o sabie miniaturală din bronz (posibil o amuletă sau un talisman) excavată într-un mormînt din Epoca Bronzului.


Vastul cimitir preroman din Epoca Fierului de pe insulă este cunoscut în mod obișnuit sub numele de Cimitirul de Sud. Acesta conține 188 de tumuli rotunzi, nouă tumuli cu tridente, șase tumuli alungite și nouăzeci și trei de cercuri de piatră fermecătoare.



La un moment dat, această insulă a fost un cîmp de luptă cheie între dinastiile regale ale lui Swerker și Erik. Monedele recent descoperite au potențialul de a fi unele dintre cele mai vechi monede bătute vreodată în Suedia.


Aproximativ 170 de monede brakteat, monede bătute doar pe o singură față, au fost descoperite într-un mormînt necunoscut pînă acum, în apropierea bisericii Brage din Vissingsjö, în Vättern, situat între Götaland de Vest și Götaland de Est.


Datarea inițială aproximativă efectuată de experți plasează aceste monede de argint în jurul anilor 1150-1180 - o descoperire uimitoare, potrivit arheologului Anna Odeen de la Muzeul Județean Jönköping. Două persoane au fost găsite zăcînd una lîngă cealaltă, înfășurate, dar fără sicriu.
Săpăturile au arătat că au rămas doar jumătățile inferioare ale trupurilor lor. Conform evaluării osteologice preliminare, una dintre ele era un bărbat cu vîrsta cuprinsă între 20 și 25 de ani. La poalele mormîntului au fost găsite 150 de monede.
Dacă datarea este corectă, tezaurul de monede găsit pe insula Visingsö este puțin mai tînăr decît biserica, care, conform datării dendrocronologice, a fost construită între 1130 și 1150.


Datarea dendrocronologică este o metodă importantă pentru studierea inelelor care apar anual pe trunchiurile copacilor. Metoda este utilizată ca modalitate de calculare a datelor anumitor evenimente. Pe de altă parte, prin studii numismatice, experții pot determina cu exactitate vîrsta și originea acestor monede.


Dacă datarea se confirmă, acestea vor fi cele mai vechi monede cunoscute descoperite în Götaland.


Monedele - dacă sînt într-adevăr suedeze - ar putea fi printre cele mai vechi monede găsite vreodată în Suedia. Singurele monede mai vechi pe care le cunoaștem au fost bătute în Sigtuna, unul dintre cele mai vechi orașe din Suedia și, cîndva, centrul formării regatului medieval Svea la sfîrșitul epocii vikinge. Monedele din Sigtuna au fost bătute doar pentru o perioadă scurtă de timp, în jurul anului 1000. După aceea, Suedia s-a bazat exclusiv pe monede importate timp de aproximativ 150 de ani.


Karl Sverkersson, cunoscut și sub numele de Karl al VII-lea al Suediei (c. 1130 - 12 aprilie 1167) - a fost conducător al Götalandului și apoi rege al Suediei din c. 1161 pînă în 1167, cînd a fost ucis într-un atac militar de Knut Eriksson, care i-a succedat sub numele de Canute I.


Knut Eriksson a reluat baterea monedelor suedeze, cel mai recent în anii 1180.
Cercetătorii spun că unele dintre monedele brakteat din mormînt au modele unice, sugerînd că ar fi putut fi daneze sau suedeze. Probabil că au fost bătute după un model danez.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?