X 

Stare de urgenţă în California. Sunt aşteptate alunecări de teren şi inundaţii catastrofale

6 ian. 05:00   Ştiinţă şi IT
1470 0

Guvernatorul statului american California a declarat stare de urgenţă în contextul în care o "bombă ciclonică" care a început să afecteze regiunea încă de ieri riscă să provoace în cursul zilei de astăzi alunecări de teren şi indundaţii catastrofale.

În mai multe multe regiuni au fost emise deja ordine de evacuare pentru populaţia aflată în pericol. Serviciul Meteorologic Naţional din SUA a emis avertizări de inundaţii şi rafale de vînt puternic în nordul statului, unde este de aşteptat ca furtuna să smulgă copaci, acoperişuri şi să provoace noi pene de curent. De asemenea, există pericolul ca barajul Fork Dam să se reverse, aşa că oamenii care trăiesc în aval au fost avertizaţi să se mute de urgenţă pe un teren mai înalt.

Autorităţile au mai avertizat că această furtună are potenţialul de a se solda cu victime. Primele efecte ale furtunii au fost resimţite miercuri după-amiază. Peste 60.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, potrivit site-ului PowerOutage, în timp ce peste 80 de zboruri către sau dinspre aeroportul din San Francisco au fost anulate, conform site-ului Flightaware. În unele comitate din regiune (Mendocino, Santa Cruz, Santa Clara), circulaţia pe mai multe drumuri a fost întreruptă din cauza inundaţiilor, a căderii unor copaci sau a alunecărilor de teren. San Francisco a înfiinţat un centru de operaţiuni de urgenţă şi a întrerupt circulaţia celebrelor sale telecabine.

"Dacă nu sînteţi nevoiţi să vă aflaţi afară în San Francisco, evitaţi să ieşiţi pe drumuri", a avertizat Rachel Gordon, un reprezentant al departamentului pentru lucrări publice al oraşului. Barurile şi restaurantele au rămas închise miercuri, iar unii locuitori au fost îndemnaţi să lucreze de acasă. Înainte de sosirea centrului furtunii, miercuri dimineaţă, pompierii din oraş au raportat căderea mai multor copaci şi inundaţii minore. Mii de saci de nisip au fost distribuiţi locuitorilor din zonele cu risc de inundaţii. Regiunea nordică a Californiei a fost afectată de o serie de furtuni, în ultima vreme. Cea mai recentă a avut loc în noaptea de Anul Nou şi a provocat alunecări de teren şi întreruperi de curent.

Cel puţin o persoană a murit după ce a fost surprinsă în maşină în timpul inundaţiilor, au indicat autorităţile. La 31 decembrie, San Francisco a înregistrat a doua cea mai ploioasă zi de la debutul înregistrării acestor date. În aceste condiţii, solurile din regiune, drenate de seceta care afectează vestul SUA de două decenii, vor întîmpina dificultăţi în absorbţia unui nou val de precipitaţii abundente, ceea ce creşte riscul de viituri. "Doar această furtună ar putea provoca inundaţii pe alocuri şi alunecări de teren", a declarat pentru AFP meteorologul Matt Solum, informează Agerpres. "Dar, avînd în vedere recentele perioade umede (...), orice ploaie suplimentară va curge în loc să fie absorbită de sol", a precizat el. Schimbările climatice cresc frecvenţa şi intensitatea evenimentelor meteorologice extreme.


Ploaia de miercuri a provenit de la un "rîu atmosferic", o bandă îngustă din atmosferă, asemănătoare cu un rîu, care transportă cantităţi uriaşe de umiditate de la tropice. Departe de a fi excepţional iarna, acest fenomen în curs este însoţit de o "bombă ciclonică", un sistem capabil să provoace scăderea bruscă a presiunii, generînd astfel vînturi foarte violente. Potrivit meteorologilor, seria de furtuni care afectează în prezent California nu dă semne că se va opri curînd. "Aşteptăm încă una în weekend", a declarat Solum. "Şi posibil mai multe furtuni apoi, săptămîna viitoare. Şi, posibil, în următoarea săptămînă", a adăugat meteorologul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий