X 
Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Pompei nu încetează să uimească: Ce dezvăluie noile săpături

6 iun. 04:00   Ştiinţă şi IT
2496 1

Săpăturile în curs de desfășurare în Insula 10 din zona Regio IX din Pompei au scos la iveală o cameră cu pereți pictați cu fresce de o neobișnuită și sublimă culoare albastru-celest.

Această nuanță este rar întîlnită în numeroasele fresce din Pompei.

Pereții încăperii sînt pictați în cel de-al patrulea stil, caracterizat prin ornamentație delicată, detalii arhitecturale fine și personaje mitologice. Pe un fundal azuriu, figuri feminine pozează grațios, cu robele lor fluturînd în vînt. Patru femei reprezintă anotimpurile. Două dintre ele sînt alegorii ale agriculturii și păstoritului: prima este reprezentată de un plug, iar cea de-a doua de un pedum, un baston scurt folosit de păstori.

Arheologii cred că această încăpere era un sacrarium, un spațiu rezervat acțiunilor și obiectelor rituale. Nișele din fiecare perete, pictate cu vermillon roșu aprins, conțineau probabil statui religioase. Probabil că nu era folosită în mod activ în scopuri religioase atunci cînd Vezuviul a făcut ceea ce a făcut în anul 79 d.Hr. Casa era în construcție la acea vreme, iar frumoasa cameră albastră era doar o altă cameră de depozitare. Pe un perete se aflau cincisprezece amfore de transport. Au fost găsite două ulcioare de bronz și lămpi, precum și materiale de construcție pentru reparații. Pe prag se afla o grămadă uriașă de cochilii de stridii - nu rămășițele unui bar mare de cină, ci mai degrabă materii prime care urmau să fie măcinate și adăugate la tencuială și mortar.

Între timp, în camerele servitorilor de la Villa Civita Juliana, o altă descoperire excepțională de unelte de lucru și provizii arată cum trăia cealaltă jumătate. Nu există fresce magnifice în acest spațiu mic. Este o structură goală, iar materialele organice pe care le conține sînt păstrate doar datorită tehnicii de turnare a ipsosului.


Un pat, un cadru dezasamblat (probabil de la un al doilea pat), coșuri, o frînghie lungă și înfășurată, bucăți de lemn sprijinite de perete și un fierăstrău cu lamă, toate au lăsat cavități în cenușa vulcanică solidificată. Cînd obiectele s-au descompus, au lăsat o amprentă puternică a lor în cenușa care le înconjura. Arheologii din Pompei umplu cavitățile cu ipsos și recreează obiectele cu detalii incredibile.

3
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?