Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Secretele Mării Mediterane: O navă cu amfore antice a stat sub apă timp de 3.300 de ani

25 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
3659 0

Vasul, plin cu sute de amfore intacte datînd din secolul al XIV-lea î.Hr., a fost găsit de Energean în timpul unui studiu privind gazele naturale.

Amforele sînt de tipul epocii tîrzii a bronzului și sînt asociate cu orașele portuare din Levant, indicînd faptul că comerțul maritim internațional era înfloritor la acea vreme. Nava cu o lungime de 12-14 metri, descoperită la 90 de kilometri în larg, este prima și cea mai veche navă descoperită în adîncul mării din estul Mediteranei. Jacob Sharvit, directorul diviziei maritime a Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA), presupune că nava s-a scufundat ca urmare a unei furtuni sau a unui atac al piraților.

Această descoperire este deosebit de interesantă datorită locației sale: ea schimbă percepția asupra abilităților navigatorilor antici. Anterior se credea că comerțul se desfășura de-a lungul coastei, dar această descoperire arată că navigatorii puteau călători pe distanțe lungi fără să vadă țărmul. Dr. Karnit Bahartan de la Energean a explicat că descoperirea a fost făcută pe neașteptate în timpul unui studiu de rutină cu ajutorul unui robot submersibil avansat. Colaborarea cu IAA a confirmat valoarea arheologică a descoperirii.

Eli Escucido, directorul IAA, a subliniat importanța descoperirii, menționînd că amforele canaanite recuperate vor fi expuse în campusul arheologic pentru a educa publicul cu privire la istoria navei înainte de deschiderea oficială a centrului pentru public peste doi ani.

3
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав