Arşiţa stiri: 167
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Descoperire incredibilă: O armură romană antică a fost reconstruită în Turcia

22 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
5526 0

Armura unică a legiunii romane Loricus Squamatus, veche de 1.500 de ani, a fost restaurată în Turcia.

Acest exemplar a fost găsit în orașul antic Satala, situat în satul Sadak din regiunea Mării Negre din Turcia.

Săpăturile arheologice din Satala sînt în curs de desfășurare și tocmai în acest oraș, singurul castel care a supraviețuit la granița de est a Imperiului Roman, a fost descoperită această armură în 2020. Satala, unde Legiunea a 15-a a Imperiului Roman a domnit timp de 600 de ani, are o valoare istorică semnificativă. Castelul a fost vizitat de cinci împărați romani.

Restaurarea a fost anunțată de Ministerul turc al Culturii și Turismului. Armura a fost scoasă din sit în 2021 și dusă la Laboratorul regional de restaurare și conservare din Erzurum. Acolo, armura a fost examinată cu ajutorul tomografiei și al razelor X, ceea ce a permis o examinare amănunțită a stării sale. Razele X au arătat că aproape toată armura era intactă.

După trei ani de muncă minuțioasă, lucrările de restaurare au fost finalizate. Direcția regională de restaurare din Erzurum a readus armura la aspectul său original. Armura datează din perioada romană tîrzie. În timpul perioadei de apogeu a Imperiului Roman, Lorica Squamata era un tip de armură obișnuit folosit de ofițerii și specialiștii militari. Această armură oferea o protecție solidă datorită solzilor suprapuși. Grosimea acestora era cuprinsă între 0,5 și 0,8 mm, ceea ce a ajutat la controlul greutății armurii.


Ministrul turc al Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a declarat că restaurarea acestei armuri este o realizare semnificativă, subliniind că aceasta a ajuns în stare aproape perfectă.

4
0
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав