X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

O monedă medievală rară a fost descoperită în Kazahstan

25 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
4110 0

În valea Kogaly, la două ore de Almaty, cercetătorii de la Rezervația Muzeului Tanbaly au descoperit o monedă rară turco-sogdiană din perioada medievală timpurie. Aceasta este prima descoperire a acestui tip de monedă în Kazahstan.

O expediție istorică și arheologică internațională a descoperit moneda în timpul săpăturilor, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii și Informației din Kazahstan. Monedele turco-sogdiene bătute de conducătorii Khanatului Turkic de Vest în secolele VI-VIII d.Hr. au fost găsite anterior în Uzbekistan și Kîrgîzstan, dar nu și în Kazahstan. Aceste monede au inscripții sogdiene și, uneori, sînt bătute în bactriană, fergană și arabă. Potrivit experților în numismatică medievală timpurie, moneda găsită a fost în circulație de la mijlocul secolului al VII-lea. Monumentele studiate din valea Kogala aparțin culturii turcilor occidentali, care au locuit ținuturile Zhetysu în secolele VII-VIII. Primele lucrări de conservare a artefactului se desfășoară în Laboratorul științific de restaurare din Tanbali.

Istoria cercetării arheologice în această zonă a început în 1957, cînd o echipă arheologică condusă de Anna Maximova a descoperit petroglifele de la Tanbaly. În 2004, acest monument de artă rupestră a fost recunoscut ca sit al patrimoniului mondial UNESCO. Cercetările efectuate de Luc Herman și Boris Zheleznyakov au înregistrat peste 6 100 de imagini de artă rupestră în peisajul cultural Akkaynar, dintre care mai mult de 800 aparțin perioadei turcești vechi.

Săpăturile arheologice din regiune continuă, iar fiecare nou artefact, precum această monedă, ajută la o mai bună înțelegere a istoriei și culturii popoarelor antice care au locuit pe teritoriul Kazahstanului modern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав