X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Oamenii de știință britanici au descoperit cauza căldurii extreme din Antarctica

12 ian. 02:00   Ştiinţă şi IT
2158 0

O echipă de oameni de știință de la Organizația Antarctică din Marea Britanie a identificat motivele vremii neobișnuit de calde care a cuprins Antarctica de Est între 15 și 19 martie 2022.

Temperaturi record au fost înregistrate pe o suprafață comparabilă cu cea a Indiei.


În acele zile a fost atins un nou maxim absolut de temperaturi ridicate. Pe 18 martie, la stația Concordia de pe platoul Antarcticii, temperatura a ajuns la minus 9,4 grade Celsius.


Noile cercetări au arătat că încălzirea extremă a avut legătură cu cel mai puternic "rîu atmosferic" din istoria observațiilor. Acesta este un flux îngust de aer umed care transportă căldură și umiditate de la tropice pînă în Antarctica.


Oamenii de știință au descoperit că principalele "surse" de umiditate au fost ciclonii tropicali de deasupra Oceanului Indian. Aerul umed s-a deplasat rapid spre Polul Sud datorită curentului în jet care face legătura între latitudinile joase și cele înalte.



Pătrunderea aerului tropical în adîncul continentului a dus la formarea unui strat gros de nori deasupra Antarcticii de Est. Acest lucru a dus la reținerea căldurii în straturile inferioare ale atmosferei.


Oamenii de știință au observat că o astfel de anomalie de temperatură pe scară largă se produce doar o dată la o sută de ani. Cu toate acestea, conform prognozelor climatice actuale, frecvența unor astfel de fenomene ar putea crește.


Vremea neobișnuit de caldă a dus la topirea pe scară largă în apropierea coastelor și a redus suprafața de gheață marină. De asemenea, cercetătorii cred că încălzirea a provocat prăbușirea definitivă a platformei de gheață Conger, care se afla deja în stare critică.


Cu toate acestea, este îmbucurător faptul, spun oamenii de știință, că acest fenomen a dus la creșterea cantității de zăpadă și la o creștere a volumului total al stratului de gheață din Antarctica.

1
0
2
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?