O monedă de argint veche de 1000 de ani a fost găsită în Ujgorod

Moneda este în stare excelentă, nu este uzată, ceea ce indică faptul că a fost puțin folosită, a explicat arheologul.

Pe teritoriul Dealului Castelului din Ujgorod, arheologii au descoperit o monedă medievală unică datată cu începutul secolului al XII-lea. Acest lucru a fost relatat joi, 14 ianuarie, de agenția Ukrinform.

Potrivit arheologului Volodimir Moijes, șef al Muzeului arheologic al Universității Naționale „E. Balaguri” de la Ujgorod, moneda este cea mai veche raritate numismatică medievală găsită pe teritoriul castelului.

Potrivit lui Moijes, moneda de argint este în stare excelentă, nu este uzată, ceea ce indică faptul că a fost puțin folosită, deoarece, cel mai probabil, s-a pierdut destul de repede.

„Pe aversul monedei avem o inscripție de-a lungul circumferinței, asemănătoare cu CALMAN RE (X), iar în centru apare un cap. Acest lucru ne oferă posibilitatea să spunem că această monedă este un denar al Regatului Maghiar în perioada regelui Kalman care a domnit în 1095-1116. El a fost căsătorit cu fiica cneazului Kyivului Vladimir Monomahul”, a precizat arheologul.


Se presupune că moneda a fost pierdută la începutul secolului al XII-lea. Aceasta este păstrată în Muzeul Regional Transcarpatic.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load