X 
Arşiţa stiri: 186
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1412

Istoricii au găsit noi dovezi că vikingii au descoperit America înainte de Columb

26 mai. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
1587 0

Analizînd eșantioane de lemn milenare colectate în Groenlanda, cercetătorii de la Universitatea din Islanda au descoperit că aceștia sînt originari din America de Nord.

În cadrul studiului au fost analizate 8.552 de bucăți de lemn care datează de acum 1.000 și 1.400 de ani. Doar 26 de bucăți, adică 0,27% din total, proveneau din Groenlanda. Acestea erau de stejar, cucută, fag și pin.


Acest lucru nu este surprinzător, scriu autorii studiului, deoarece lemnul local este puțin folositor pentru construcții și pentru fabricarea uneltelor. Oamenii de știință cred că era mai ieftin și era folosit doar de gospodăriile sărace.


Pe de altă parte, lemnul nord-american pare să fi fost foarte apreciat, deoarece au fost găsite mostre în ferme mari și bogate.
"Aceste descoperiri subliniază faptul că locuitorii scandinavi din Groenlanda aveau mijloacele, cunoștințele și vasele potrivite pentru a traversa Strîmtoarea Davis spre coasta de est a Americii de Nord cel puțin înainte de secolul al XIV-lea", spune arheologul Lisabeth Gudmundsdottir de la Universitatea din Islanda.


Istoricii au presupus de mult timp că societatea scandinavă medievală din Groenlanda (985-1450 d.Hr.) a importat lemn din America, dar aceasta este una dintre primele dovezi științifice care susțin această afirmație.În ceea ce privește călătoriile vikingilor în America de Nord înainte de Columb, aceasta este susținută de descoperirea unor așezări scandinave pe continent.

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав