Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Cum va fi afectat Pămîntul de încetinirea procesului de fotosinteză după anul 2000

16 aug. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
2546 0

Specialiștii de la Institutul de Pajiști al Academiei Chineze de Științe Agricole, împreună cu colegii lor din SUA, au analizat date din diferite colțuri ale lumii referitoare la dioxidul de carbon și vaporii de apă din atmosferă timp de 34 de ani și au ajuns la concluzia că creșterea nivelului de fotosinteză la nivel global a încetinit.

În anii 2000, vegetația de pe planetă accelera absorbția CO2, ceea ce ajuta foarte mult la reducerea încălzirii globale. Într-un studiu publicat în revista Science, echipa de cercetători a arătat de ce nivelul de carbon continuă să crească, dar procesul de fotosinteză — nu, transmite gismeteo.ro

Plantele transformă lumina în carbon și apă în carbohidrați (zaharuri) și eliberează oxigen înapoi în mediu, contribuind astfel la menținerea echilibrului necesar pe planetă. Odată cu începutul revoluției industriale, nivelul de CO2 în atmosferă a crescut constant. Studiile anterioare au arătat că plantele au utilizat aceste schimbări ca o oportunitate pozitivă de a absorbi mai mult CO2 din atmosferă — au accelerat procesul lor de fotosinteză în secolul trecut. Acest lucru a contribuit semnificativ la încetinirea ritmului încălzirii globale.

Cu toate acestea, în noul studiu, cercetătorii au descoperit că ritmul fotosintezei a scăzut semnificativ. Echipa a analizat datele din 1982-2016 care înregistrează cantitatea de CO2 și apă din atmosferă din întreaga lume, precum și imagini de satelit ale regiunilor verzi ale planetei. Ecologii au folosit inteligența artificială pentru a detecta și acele schimbări din deceniile anterioare care sînt greu de observat cu ochiul liber. Prin intermediul modelelor de învățare automată, au observat, de exemplu, schimbările în culoarea frunzelor, legate de viteza fotosintezei.

Rezultatele au arătat că, în perioada studiată, ritmul fotosintezei a crescut într-adevăr în răspuns la creșterea cantității de CO2. Cu toate acestea, începînd cu anul 2000, totul a început să se schimbe într-o direcție nefavorabilă. Motivul a fost, de asemenea, reflectat în analiză — experții au observat că, aproximativ în același timp, s-a înregistrat un deficit crescut de presiune a vaporilor de apă (VPD).


Această valoare indică faptul că atmosfera devine mai uscată, ceea ce duce la o creștere a evaporării apei în atmosferă (inclusiv din frunzele plantelor) pentru a o satura. Plantele, la rîndul lor, încep să se opună pierderii prea rapide a apei: pentru aceasta, ele închid porii — stomatele. Dar stomatele nu îndeplinesc doar funcția de evaporare, ci și schimbul de gaze. Prin urmare, scăderea conductivității acestora împiedică, de asemenea, realizarea fotosintezei.

Prognozele oamenilor de știință bazate pe aceleași date arată că în următorii ani aerul nostru va deveni tot mai cald și mai uscat. Prin urmare, în ciuda faptului că nivelul de CO2 continuă să crească, ritmul fotosintezei va scădea în continuare. Concluziile noii cercetări necesită o revizuire a conceptului anterior optimist, conform căruia creșterea emisiilor de gaze ar conduce în mod constant la creșterea absorbției acestora de către plante.

0
1
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?