COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Conținutul de CO2 din atmosferă a înregistrat un nivel record în ultimii 23 milioane de ani

Conținutul de CO2 din atmosferă a înregistrat un nivel record în ultimii 23 milioane de ani

Conținutul de CO2 din atmosferă a înregistrat un nivel record în ultimii 23 de milioane de ani. Concentrația de dioxid de carbon a ajuns la 412 ppm, se menționează într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea de Stat Montclair, publicat în revista Geology.


La începutul anului 2019, concentrația dioxidului de carbon a fost de 410 părți per milion — 147% din indicatorul din 1750, cînd a început revoluția industrială.


Acest indicator este în continuă creștere-cercetătorii au estimat că, dacă nivelul emisiilor de CO2 rămîne la 37 milioane de tone pe an, pînă la începutul secolului XXII, concentrația va crește pînă la 1 200-1 300 de ppm.Într-un nou studiu, oamenii de știință au studiat dinamica concentrației de dioxid de carbon în atmosferă în miocen, pliocen și pleistocen - adică în ultimii 23 de milioane de ani. Pentru a face acest lucru, au efectuat o analiză a cîtorva zeci de izotopi radioactivi care s-au păstrat în pămînt.


Acest lucru a permis cercetătorilor să construiască un graphic al concentrației dioxidului de carbon în atmosferă pe tot parcursul acestei perioade. Potrivit acestuia, vîrfurile concentrației au fost observate la sfîrșitul ultimei perioade glaciare (170 ppm), precum și miocenul mediu și plyocen (350 ppm și, respectiv, 400 ppm).


Cercetătorii au menționat că concentrația de dioxid de carbon observată astăzi în atmosferă la nivel de 412 ppm este o valoare absolut record în ultimii 23 de milioane de ani.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load