Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Ce se juca în Evul Mediu: Detalii unice ale unui joc de societate găsit într-un castel din Europa

5 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
5786 0

Săpăturile de la castelul Burgstein din sudul Germaniei au scos la iveală o colecție excepțională de piese de joc medievale: un cal de șah, patru jetoane în formă de floare și un zar sculptat în corn.

Acestea datează din secolul al XI-lea sau al XII-lea, fiind piese rare care au supraviețuit din primele decenii în care șahul a prins rădăcini în Europa.

Progenitorul șahului s-a născut în India și de acolo a fost adus în Persia în secolul al VII-lea. În Persia a căpătat trăsături caracteristice, precum „șah mat” (inițial „șah mat!”, ceea ce înseamnă „regele este neajutorat” în persană) și a dezvoltat setul de reguli pe care îl cunoaștem astăzi. Șahul a devenit un element-cheie în educația tinerilor nobili din Persia, iar rolul său educativ în dezvoltarea abilităților nobilimii a urmat atunci cînd șahul s-a răspîndit în Europa. La începutul secolului al XII-lea, jocul era atît de bine stabilit încît Peter Alfons, scriitorul și medicul lui Alfonso I, regele Aragonului, a inclus jocul de șah printre cele șapte discipline virtuoase pe care toți cavalerii buni ar trebui să le învețe (celelalte șase fiind călăria, înotul, tirul cu arcul, scrimă, vînătoarea și poezia).

Obiectele au fost descoperite în timpul săpăturilor efectuate de către Centrul de Cercetare Comună 1070 Culturi-resursă DFG și [Biroul de Conservare a Monumentelor din landul Baden-Württemberg] într-un castel necunoscut pînă acum din sudul Germaniei (Baden-Württemberg, districtul Reutlingen). „Acestea se aflau sub dărîmăturile unui zid, unde fuseseră pierdute sau ascunse în Evul Mediu”, a declarat Dr. Michael Kinzle (Universitatea din Tübingen). Acest strat a contribuit la suprafața excepțional de bine conservată a pieselor. „La microscop, se poate observa luciul tipic de la ținerea și mișcarea pieselor”, a explicat Dr. Flavia Venditti (Universitatea din Tübingen).


Modelul de uzură găsit pe suprafața cavalerului indică faptul că piesa a fost ridicată și mutată în același mod ca în meciurile de șah moderne, sugerînd că regulile jocului au rămas neschimbate timp de mii de ani. Majoritatea pieselor de șah bine conservate din Evul Mediu datează din secolul al XIII-lea sau mai tîrziu, astfel că acest grup oferă arheologilor o ocazie unică de a studia jocul de șah european timpuriu.



Ochii și coama figurinei de cal de 4 cm înălțime au o formă colorată. Acest design complicat este tipic pentru piesele de șah de calitate deosebit de înaltă din acea perioadă. Reziduurile de vopsea roșie găsite pe piesele în formă de floare sînt în prezent analizate chimic.


Descoperirile vor fi expuse pentru prima dată publicului în cadrul unei expoziții speciale în Pfullinger, în weekendul din 15 iunie. Ulterior, acestea vor face parte din marea expoziție de stat „Pămîntul ascuns” din Stuttgart, care va începe la 13 septembrie.

1
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?