Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Au fost descoperite rămășițele unei pisici preistorice de mărimea unei pantere uriașe

4 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
2328 0

O descoperire recentă pe coasta Texasului a făcut lumină în privința existenței în regiune a pisicii cu dinți de sabie, dispărute.

Studiul, publicat în numărul din mai al revistei The Anatomical Record, dezvăluie noi detalii despre acest prădător antic.

Fosila, care reprezintă o piatră sub formă de ghem cu o pereche de dinți, a fost găsită în urmă cu mai bine de 60 de ani pe plaja McFaddin Beach de către profesorul Russell Long. Piatra a fost dăruită de Brian Babin, membru al Camerei Reprezentanților din SUA, care fusese anterior studentul lui Long. Babin, dentist de profesie, a recunoscut în această „piatră” un os și dinții maxilarului superior.

Studentul John Moretti de la Jackson School of Geosciences din cadrul Universității din Texas, care a condus studiul, a declarat că la prima vedere a fost greu de determinat originea fosilei. Cu toate acestea, o scanare CT a dezvăluit un colț ascuns care a ajutat la identificarea descoperirii ca aparținînd Homotherium, un gen de pisici mari care cutreierau Pămîntul cu milioane de ani în urmă.

Moretti a explicat că această pisică nu ajunsese încă la vîrsta adultă în momentul morții sale, iar colțul său distinctiv în formă de sabie nu erupsese complet, ceea ce a permis conservarea acestuia. În cazul în care colțul ar fi fost complet format, acesta s-ar fi rupt și nu ar fi supraviețuit pînă în prezent.


Homotherium, o pisică mare, de mărimea unui jaguar, a trăit în Africa, Eurasia și America. Fosile din acest gen au fost deja găsite în Texas, dar această descoperire arată pentru prima dată că aceste feline au cutreierat platoul continental acum scufundat, care leagă Texasul de Florida. Oamenii de știință cred că această întindere de pămînt a fost un coridor neotropical prin care au migrat diverse animale, cum ar fi capibara și armadillo gigant.

Prădătorii mari, precum aceste pisici, au jucat un rol important în ecosistem, reglînd numărul de animale-jertfe și influențînd biodiversitatea.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?