TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Alpii Centrali cresc mai repede decît se distrug din cauza eroziunii

Comparînd rata de creștere și de eroziune a munților în diferite regiuni ale Alpilor, geologii au descoperit că, în partea centrală a acestei creste, munții continuă să crească rapid. Într-o mie de ani, ei devin mai mari cu aproximativ 40 cm. Articolul în care este descris studiul a fost publicat de revista științifică Earth-Science Reviews.

Pe Pămînt, munții se formează în locul unirii plăcilor litosferice-zone uriașe ale scoarței pămîntului. Aceste plăci se mișcă permanent, dar la o distanță foarte mică - cu cîțiva milimetri în mii de ani. Această mișcare continuă și acum, din care cauză Alpii cresc și în prezent, transmite tass.ru.

Geologii, în frunte cu Romain Delunel de la Universitatea din Berna (Elveția), au decis să afle cît de repede cresc Alpii și dacă eroziunea ține pasul cu acest proces.

După mai multe calcule s-a descoperit că Alpii cresc mult mai repede decît se erodează. Viteza de eroziune în diferite regiuni a fost diferită: cel mai repede s-au distrus munții din sud-vestul Elveției, în cantonul Valais: acolo, timp de o mie de ani, creasta a pierdut aproximativ 75 cm. Cea mai lentă eroziune are loc în estul Elveției – aproximativ 14 cm în aceeași perioadă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Sondaj Toate

load