Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

A fost rezolvat misterul „Seahenge” - o structură misterioasă din epoca bronzului

4 iun. 05:00   Ştiinţă şi IT
2502 0

Semnificația enigmaticei structuri din Epoca Bronzului, cunoscută sub numele de „Seahenge”, ar putea fi în sfîrșit deslușită.

Cercetările recente presupun că monumentul, împreună cu o structură similară din apropiere, ar fi fost create pentru a ritualuri climatice ca răspuns la iernile aspre care loveau regiunea.

„Seahenge”, cunoscut oficial sub numele de „Holme I”, reprezintă un butuc de stejar răsturnat, înconjurat de 55 de trunchiuri despicate ale aceluiași copac. Construit la sfîrșitul primăverii anului 2049 î.H., monumentul a fost inițial amplasat pe o mlaștină sărată, protejată de mare prin dune de nisip și bălți. Pe parcursul mileniilor, nămolul și nisipul au ascuns treptat acest cerc mistic, pînă cînd o eroziune recentă l-a scos la suprafață.

Descoperirea sitului este atribuită lui John Lorimer, un arheolog amator care a observat în nisip un vîrf de topor din epoca bronzului. În urma unor vizite repetate, Lorimer a descoperit un ciot răsturnat și, în cele din urmă, un inel de lemn. În 1999, arheologii au început săpăturile în efortul de a conserva și relocaliza monumentul. În ciuda protestelor persoanelor care au cerut ca Seahenge să rămînă la locul său, arheologii și-au continuat munca. În prezent, monumentul este expus la Muzeul Lynn, unde este conservat în ceară.
În paralel, arheologii au descoperit „Holme II”, situat la 100 de metri de „Seahenge”. Acest monument fusese lăsat la locul său, iar mareele au distrus deja o mare parte din el. Arheologul David Nance de la Universitatea din Aberdeen presupune că ambele structuri au fost construite pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Perioada în care au fost construite acum 4.000 de ani era caracterizată de temperaturi atmosferice mai scăzute, ierni aspre și primăveri tîrzii”, spune Nance. El crede că monumentele au fost create pentru ritualuri menite să pună capăt acestor condiții aspre. Teoria lui Nance se bazează pe date climatice și de mediu, precum și pe folclorul regional.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?