X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Super Liga. Milsami, evoluție bună în Europa Conference League

26 iul. 2022,, 23:00   Sport
3011 0

FC Milsami Orhei este unul dintre cele 5 cluburi din Republica Moldova, care au în palmares titlul de campioană națională. Milsami l-a obținut în anul 2015. În afară de aceasta, echipa din Orhei este dublă deținătoare a Cupei Moldovei (2012, 2018) și a Supercupei Moldovei (2012, 2019), informează Noi.md cu referire la fmf.md.

Clubul a fost fondat în anul 2005, în satul Step-Soci din raionul Orhei, și a jucat inițial sub denumirea de Viitorul Step-Soci. Cu această denumire echipa a evoluat timp de doi ani în Divizia B, seria Nord, iar în anul 2007 a promovat în Divizia A.

În sezonul 2008-09 echipa s-a mutat la Orhei și totodată și-a schimbat denumirea în Viitorul Orhei. În acel sezon clubul orheian a devenit cîștigătoarea Diviziei A și a promovat în Divizia Națională.

La debutul în elita fotbalului moldovenesc Viitorul s-a clasat pe locul 8 dintre 12 echipe.

În anul 2010 clubul a fost redenumit în Milsami Orhei. Denumirea de Milsami provine de la inițialele rudelor patronului Ilan Șor, care a declarat că s-a implicat în fotbal în memoria tatălui său, Miron Șor, care era un mare pasionat al jocului cu balonul rotund.


În sezonul 2010-11 orheienii au devenit medaliați cu bronz și au obținut dreptul de a participa pentru prima dată în cupele europene, Liga Europei.

În luna august a anului 2011, Milsami a fuzionat cu FC Ursidos Chișinău, noul club fiind denumit FC Milsami-Ursidos. În sezonul 2011-12 FC Milsami-Ursidos a ocupat locul 4 în Divizia Națională și a cîștigat Cupa și Supercupa Moldovei.

În sezonul 2012-13 clubul revine la denumirea Milsami, se clasează pe locul 4 în campionat și elimină Dudelange, Luxemburg și Șahtior Soligorsk, Belarus din Liga Europei, fiind oprită de Saint-Etienne Franța în turul 3 preliminar.

În ediția 2013-14 Milsami se clasează pe locul 6 și pentru prima data, de la preluarea echipei de către Ilan Șor, nu participă în cupele europene.

Anul 2015 va intra în istoria fotbalului moldovenesc, deoarece pentru prima data titlul de campioană a fost cîștigat de către o echipă dintr-un alt oraș decît Chișinău și Tiraspol. La finalul campionatului, trei echipe, Milsami, Dacia și Sheriff au acumulat același număr de puncte – cîte 55, echipa din Orhei, antrenată de Iurie Osipenco, fiind declarată campioană în conformitate cu articolul 10.6 din Regulamentul FMF: departajarea echipelor clasate pe primele trei locuri, care se află la egalitate de puncte, s-a făcut în baza numărului mai mare de puncte obținute în meciurile directe (Milsami – 11, Dacia – 10, Sheriff – 3).

Formația din Orhei a avut un debut de vis în preliminariile Ligii Campionilor, 1-0 și 2-1 cu Ludogoreț Razgrad, Bulgaria, echipă care în sezonul anterior jucase în grupele Ligii Campionilor! În continuare “vulturii roșii” au fost eliminați din Liga Campionilor de Skenderbeu Albania și din Liga Europei de „vechea cunoștință” Saint-Etienne Franța.

În ultimii 6 ani Milsami a devenit de două ori medaliată cu argint (2017, 2018) și de 3 ori cu „bronz” (2016/17, 2020/21 și 2021/22).

Antrenorul Serghei Dubrovin (70 ani) are un merit important în crearea acestei echipe care, cu surse financiare mai modeste în comparație cu alte formații, reușește să facă performanță în fotbalul moldovenesc. „E corect în relația cu jucătorii. Are o conexiune naturală cu ei. Îi respectă și e respectat”, spun surse din echipa orheiană.

2 jucători au plecat de la orheieni în acest intersezon:

Mijlocașul Eugen Zasavițchi s-a transferat la Dacia Buiucani Chișinău;

Mijlocașul Alexandru Dedov – Zimbru Chișinău.

În schimb au fost aduși mijlocașii Danu Spătaru (28 ani, FC Noah, Armenia), Radu Gînsari (30 ani, AO Xanthi, Grecia), fundașul Alexandr Belousov (24 ani, Sfîntul Gheorghe Suruceni) și portarul Mihai Cioban (21 ani, Sheriff-2 Tiraspol).

„Vulturii roșii” evoluează cu succes în noua ediție a Europa Conference, reușind să treacă de lituanienii de la Panevezys (0-0 și 2-0), în primul tur preliminar. Golurile au fost marcate de noua achiziție Danu Spătaru, în minutul 4, și Joshua Akpudje, în minutul 54, în propria poartă. Este al doilea an consecutiv în care echipa antrenată de Serghei Dubrovin ajunge în turul doi preliminar. Vă reamintim, anul trecut Milsami a învins FK Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, cu scorul general 1-0.

În runda secundă, orheienii au remizat 2-2 cu KuPS Kuopio, în Finlanda. Pentru echipa noastră a punctat din nou Danu Spătaru (min. 60), precum și malianul de 21 de ani, Mamadou Harouna Camara (min. 87). Urmează returul, programat joi, 28 iulie, ora 19:00, la complexul sportiv raional din Orhei. În cazul în care va trece de finlandezi, Milsami va juca în turul 3 preliminar cu cîștigătoarea duelului Liepāja (Letonia) și Young Boys (Elveția).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?