X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 508

Noi detalii în dosarul meciurilor trucate: Cum aveau loc înțelegerile

29 dec. 2020,, 14:45   Sport
5197 0

Mai multe detalii au fost scoase la iveală în cadrul unei anchete jurnalistice, realizate de Jurnal TV, în legătură cu trucarea meciurilor de fotbal.

Jurnaliștii au pornit de la investigația desfășurată de CNA în comun cu Europol și, prin metode jurnalistice, au izbutit să obțină probe și mărturii care deconspiră actorii implicați și amploarea fenomenului. Sub garanția anonimatului, patru jucători care au evoluat la echipa CodruLozova au acceptat să descrie cu lux de amănunte jurnaliștilor cum aveau loc înțelegerile subterane, care sînt echipele implicate, cine număra banii și cum erau împărțiți aceștia.

Șase octombrie 2019. Echipa „Sfîntul Gheorghe” o învinge, în deplasare, cu 4-0 pe „Codru Lozova”, în etapa 24 a Diviziei Naționale. Golurile au fost marcate cîte două în fiecare repriză. Datorită acestei victorii, cu patru etape înainte de finalul campionatului, „Sf.Gheorghe”, care era pe locul doi, și-a asigurat, în premieră, calificarea în Cupele Europene și, implicit a cîștigat premiul în valoare de peste jumătate de milion de euro din partea UEFA. Codru nu mai avea nimic de pierdut. Lozovenii, care se aflau pe ultimul loc în clasament, mult în spatele „Zimbru”-lui, se pregăteau deja pentru meciul de baraj din noiembrie. Totuși, unii dintre ei recunosc că au contribuit la această calificare, cîștigînd, pe parcurs, și niște bani la casele de pariuri.

Fost jucător la Codru Lozova: „După încălzire, cînd intram în vestiar să îmbrăcăm tricourile de meci, intrau antrenorii și spuneau că ținem mingea, nu marcăm, nu scăpăm, peste ceva timp, cînd vor fi indicații, trebuie să scăpăm două goluri în prima repriză.”

29 octombrie 2019. În aceeași lună, „Codru Lozova” o întîlnește în sferturile de finală ale Cupei Moldovei pe „Speranța”. După un 2-2 în tur, lozovenii aveau șanse mari să obțină biletul spre semifinale și, astfel, să se reabiliteze în fața suporterilor după un campionat în care nu au cîștigat măcar o dată. Au pierdut însă 5-0, patru goluri fiind marcate în prima repriză după mai multe gafe în defensivă. Fotbaliștii susțin că și soarta acestui meci a fost decisă în subteran.


Fost jucător la Codru Lozova: “Trebuia să intrăm într-o doime. Ne gîndeam că venim să facem meci, dar înainte de meci ne-au spus că nu am venit să ne duelăm, am venit să facem bani. – Cum v-au spus exact? – Rămîneau doar cei 11 oameni, după asta venea o persoană din staff-ul tehnic și spunea ce trebuie să facem, care va fi semnalul, cum va fi, în ce minut va fi.”

Fost jucător la Codru Lozova: “– Cum, ce indicație? – Începea să strige la un jucător ceva de genul „ce faci?”, și atunci toți înțelegeau că asta e semnul.”

Banii pentru partidele aranjate erau achitați în plicuri la antrenamente. Fost jucător la Codru Lozova: “– Cît vă dădeau? – În jur de 300, 350 de euro. – Cum se întîmpla asta? – Era un cabinet la antrenamente acolo și ne chema pe fiecare. – Cine dădea banii? – Tot din staff-ul tehnic sau administratorul.”

Fost jucător la Codru Lozova: “Învingătorul lua o primă, dacă nu greșesc, de cinci mii de euro. Atunci ei au declarat că ne dau aceste două salarii și ne dă și prima care trebuia să fie pentru cîștig. Adică noi vom pierde, dar primă oricum ne dau.”

Potrivit fotbaliștilor, în unele partide, trucarea avea loc doar din partea echipei „Codru”, adversara nefiind la curent. Așa a fost în meciul din Cupă cu „Speranța”, spun sportivii. Partida cu „Sfîntul Gheorghe” a fost modelată, însă, în comun.

La 8 decembrie s-a aflat că unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sînt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Potrivit CNA, printre cei vizaţi sînt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000-20.000 €, acestea figurînd preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicîndu-se la 600 000€.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?