X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

General Motors vrea să devină furnizor de motoare în Formula 1

15 noi. 2023,, 21:30   Sport
1909 0

Constructorul General Motors (GM) s-a înscris la Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) pentru a deveni furnizor de motoare în Formula 1, începînd din 2028, a anunţat gigantul american, oferind un sprijin candidaturii echipei Andretti pentru intrarea pe grila Marelui Circ, informează AFP.

Echipa automobilistică americană Andretti Global a anunţat la începutul anului asocierea cu General Motors prin intermediul Cadillac - una dintre mărcile GM - pentru a încerca să se integreze în categoria regină a sportului auto în următorii ani. Însă nimic nu s-a spus la momentul respectiv referitor la motoare.

Începînd din sezonul 2028, "noua noastră echipă Andretti Cadillac FC va fi propulsată de un motor GM", a precizat Mark Reuss, preşedintele General Motors, citat într-un comunicat.

"Datorită experienţei noastre în materie de inginerie şi de curse, sîntem convinşi că vom dezvolta un grup propulsor performant pentru serie şi că vom poziţiona Andretti Cadillac ca o echipă veritabilă", a adăugat Reuss.

Potrivit grupului, dezvoltarea şi testarea tehnologiei prototip sînt deja în curs de desfăşurare.


Federaţia Internaţională de Automobilism, prin intermediul preşedintelui său Mohammed Ben Sulayem, s-a declarat "încîntată" să afle că GM s-a înregistrat ca furnizor de motoare. "Prezenţa mărcilor americane emblematice Andretti şi GM este un lucru bun pentru sport", a scris Ben Sulayem pe reţeaua X.

Acest anunţ vine la puţin peste o lună după ce FIA a dat undă verde Andretti Cadillac pentru a deveni a unsprezecea echipă din Formula 1.

Echipa, a cărei candidatură este susţinută de Michael Andretti, fost pilot de Formula 1, şi de fiul său Mario Andretti, campionul mondial de Formula 1 în 1978, aşteaptă acum aprobarea FOM, deţinătoarea drepturilor comerciale ale Formulei 1, pentru a intra pe grilă din 2025.

Însă echipele participante în prezent în această disciplină sînt reticente din cauza impactului financiar pe care l-ar avea prezenţa noilor echipe asupra repartizării profiturilor generate de Formula 1.

Potrivit site-ului de specialitate Autosport, reprezentanţi ai GM şi Andretti vor fi prezenţi în acest weekend la Las Vegas, cu ocazia penultimei etape a Campionatului Mondial de Formula 1, pentru a "face presiune asupra FOM" în vederea obţinerii unei înţelegeri.

În cazul în care candidatura va fi acceptată, rămîne de văzut cine va fi motoristul echipei Andretti Cadillac pînă în 2028.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?