X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Gațcan: „Fiecare joc este o șansă de a te testa”

12 noi. 2020,, 16:45   Sport
5885 0

Fotbalul moldovenesc trece printr-o criză sistemică ce afectează și rezultatele echipei naționale a țării care a coborît în ratingul FIFA de pe poziția 37 în 2008 pe cea a 175-a.

Acest lucru a fost declarat de fostul jucător al Naționalei de fotbal a Moldovei, mijlocaș al clubului Krîlia Sovetov Alexandru Gațcan, într-un interviu exclusiv cu Metaratings.ru, una dintre cele mai importante mass-media sportive rusești, în ajunul meciului amical dintre echipele naționale din Moldova și Rusia care va avea loc astăzi la Chișinău.

În urmă cu șase ani, echipa națională a Moldovei a jucat cu Rusia în deplasare la egalitate - 1: 1. Ea s-a prezentat decent și în meciul de acasă, pierdut cu scorul 1: 2.

Alexandru Gațcan a fost întrebat cît de mult s-a schimbat Naționala Moldovei de atunci.
„S-au schimbat multe. Acum echipa este condusă de specialistul turc Engin Firat. Nu sînt în echipa națională de un an și jumătate, pentru că am decis că este nevoie de sînge nou, de jucători noi. Dar ultimele rezultate nu sînt foarte încurajatoare - în trei meciuri au fost ratate 12 goluri, 0 goluri marcate (0: 6 cu Italia, 0: 2 cu Grecia, 0: 4 acasă cu Slovenia – nota Metaratings.ru). Probabil a fost ceva în neregulă în echipă.
Dar avem și jucători demni acolo: Ioniță joacă în Serie A la Benevento, Koșelev în Campionatul olandez pentru Fortuna, Riabciuc în Portugalia pentru Pasos de Ferreira, Epureanu, pe care îl cunoașteți din Campionatul Rusiei, este acum campionul Turciei și joacă în Liga Campionilor. Există mulți jucători în Premier League în România. Cred că dacă băieții vor urma toate instrucțiunile antrenorului, va fi foarte interesant, echipa va juca decent împotriva Rusiei”, a spus Alexandru Gațcan.
El a fost de acord cu părerea că jucătorii din echipa națională a Moldovei sînt de un nivel bun, dar este imposibil să fie aduși în echipă.
Jurnaliștii Metaratings.ru au reamintit că în 2008 Moldova era pe locul 37 în clasamentul FIFA, iar acum este pe locul 175.
„Nu numai echipa și antrenorul reprezintă problemă, ci și criza sistemică?”, a fost întrebat fostul fotbalist al Naționalei Moldovei.
„Desigur. Există foarte puține școli sportive pentru copii și toate sînt cu plătă. Băieții capabili nu pot plăti pentru cursuri. Totul depinde de economie, de liderii țării noastre. Dacă o vor dezvolta, va exista fotbal de o calitate cît de cît înaltă. Și dacă va fi așa cum a fost, atunci nimeni nu se va mai dezvolta.
Nici Campionatul Național nu este la un nivel înalt acum. Nu există finanțe și economie”, a subliniat Alexandru Gațcan.
Potrivit acestuia, pentru a pleca în străinătate, fotbaliștii moldoveni trebuie să se manifeste într-un fel.
„Cei care au reușit să plece, s-au manifestat mai mult sau mai puțin. Avem suficienți jucători tineri destul de buni, dar ei nu se dezvoltă la nivelul la care ar trebui”, a spus fostul fotbalist al Naționalei Moldovei.
Jurnaliștii publicației Metaratings.ru au remarcat că în Rusia răsună opinii că meciul cu Moldova este de importanță secundară, de prisos înainte de partidele din Liga Națiunilor, și l-au întrebat pe Alexandru Gațcan cum este perceput acest meci în Moldova și dacă echipa poate să aibă un avantaj în dispoziție?
„Nu știu ce vor avea loc acolo, dar pentru un jucător de fotbal fiecare meci este o șansă de a testa la ce nivel ești. Orice jucător poate să se manifeste și să treacă într-o echipă din aceeași Rusia. Desigur, jocul oficial are mai multe principii, dar, dacă partida este în calendar, atunci ea este, de asemenea, importantă. Jocul ulterior al echipei naționale depinde de fiecare rezultat. Este mai ușor să joci și să te recuperezi atunci cînd gîndești pozitiv. Să testezi unele legături în Joc, unii jucătorii. Cred că jocul este foarte important”, a spus fostul fotbalist al echipei naționale a Moldovei, mijlocaș al Clubului Krîlia Sovetov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?